Potravinársky gigant vyplatil hackerom 11 miliónov dolárov

TA3 TASR
10.6.2021 10:41

Brazílska nadnárodná spoločnosť JBS - jeden z najväčších svetových spracovateľov mäsa - vyplatila páchateľom nedávneho počítačového útoku ako "výkupné" sumu ekvivalentnú 11 miliónom dolárov.

kybernetický útok router hack hekeri 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Ako pre denník The Wall Street Journal uviedol zástupca spoločnosti André Nogueira, rozhodnutie zaplatiť počítačovým pirátom bolo "bolestivé, ale správne vo vzťahu ku klientom". Spresnil, že platba sa uskutočnila v bitcoinoch. Podľa jeho slov peniaze vyplatené, keď už bola väčšina závodov JBS opäť online.

Spoločnosť vyjadrila presvedčenie, že vyplatenie výkupného pomôže tomu, aby JBS bola v bezpečí pred ďalšími útokmi a zníži potenciálne škody reštauráciám, obchodom s potravinami a farmárom, s ktorými JBS spolupracuje.

Útok chceli spomaliť

Podľa Nogueiru sa spoločnosť JBS o počítačovom útoku dozvedela v nedeľu 30. mája, keď si technický personál všimol, že niektoré servery nefungujú správne.

Čoskoro bola spoločnosti doručená práva požadujúca výkupné za obnovenie prístupu do počítačového systému JBS.

Spoločnosť JBS o tom okamžite informovala americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a jej technologický tím začal vypínať systémy, aby počítačový útok spomalil.

Sú útočníci z Ruska?

Agentúra Reuters s odvolaním sa na americké úrady a spoločnosť JBS minulý týždeň informovala, že za útokom, ktorý narušil produkciu mäsa v Severnej Amerike a Austrálii, stojí zločinecká skupina sídliaca pravdepodobne v Rusku. Biely dom informoval, že kvôli incidentu je v priamom kontakte s Moskvou.

Takéto programy sa pravdepodobne použili aj pri kyberútoku na americkú spoločnosť Colonial Pipeline, ktorá v USA prevádzkuje sieť potrubí na prepravu ropných produktov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok