Ľudia v Česku pod 60 rokov nebudú očkovaní vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson

TA3 TASR
9.6.2021 23:50

České ministerstvo zdravotníctva neodporučilo podávať vakcíny od spoločností AstraZeneca a Johnson & Johnson ľuďom mladším ako 60 rokov. Dôvodom rozhodnutia je vzácny výskyt trombóz, informoval v stredu spravodajský portál Novinky.cz.

Ľudia v Česku pod 60 rokov nebudú očkovaní vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson
TASR/AP

Rozhodnutie ministerstva reaguje na odporúčanie Českej vakcinologickej spoločnosti a českého Štátneho úradu pre kontrolu liečiv. 

"Obe odborné inštitúcie reagujú na výsledky analýzy Európskej agentúry pre lieky, ktorá porovnala závažné riziká ochorenia COVID-19, proti ktorému očkovanie chráni, s veľmi vzácnym špecifickým nežiaducim účinkom oboch uvedených vakcín - syndrómom trombózy s trombocytopéniou," uviedlo ministerstvo.

Pri oboch vektorových vakcínach ide podľa tohto rezortu o veľmi zriedkavý vedľajší účinok, preto chce súčasne poučiť lekárov, aby túto prípadnú komplikáciu dokázali včas rozoznať. Ľudia, ktorí už dostali prvú dávku od AstraZenecy, by však podľa ministerstva rozhodne mali očkovací cyklus dokončiť.

"Zriedkavé krvné zrazeniny sa navyše vyskytovali skôr po prvej dávke. Nedoočkovaný človek nie je pred koronavírusom dostatočne chránený a je tak vystavený riziku nákazy," povedal predseda Českej vakcinologickej spoločnosti Roman Chlíbek.

Rozhodnutie bude mať vplyv predovšetkým na očkovanie u praktických lekárov, ktorí tieto vakcíny dostávajú najmä z dôvodu menej náročných podmienok na skladovanie, uvádzajú Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok