Partnerské vzťahy po vyše roku pandémie najviac ničí nuda a alkohol

TA3/zm
13.6.2021 10:00

Obmedzenia, ktoré so sebou prinášal rok pandémie, sa pomaly uvoľňujú. To, ako izolácia ovplyvnila vzťahy, však budeme riešiť ešte dlho. Najväčšími zabijakmi partnerstva sa stala nuda, sexuálna rutina, ale aj alkohol.

Partnerské vzťahy po vyše roku pandémie najviac ničí nuda a alkohol
Pexels/Katerina Holmes

Nie sme zvyknutí byť dlhodobo zavretí doma a už vôbec sme nemali predstavu o tom, aké to bude pracovať z kuchyne popri tom, ako sa deti učia v obývačke. Najhoršie je, snáď, za nami, ale dôsledky na partnerstve tu budú ešte dlhšie a práve v tomto období sa začínajú ukazovať v plnej miere. 

Najväčší zabijak je nuda

Nie, že by sme počas koronakrízy mali veľa voľného času. Bol to však čas, ktorý sme museli tráviť inak. Doma medzi štyrmi stenami ste nemali veľa možností, a tak sa do vzťahu vkradla nuda. Čo budeme robiť, zas pozerať film alebo znova hrať karty? Dookola to isté, bez ohľadu na to, či hovoríme o vzťahu s deťmi alebo bez nich. Obmedzené boli nie len aktivity, ale aj tváre, ktoré sme mali možnosť vidieť. 

Funguje to presne tak, ako príbeh Evy a Adama v raji. Nič im tam nechýbalo, ale bolo to dookola to isté, až to Evu priviedlo k tomu, aby urobila zmenu. 

Podľa odborníkov máloktoré páry dokážu dobre narábať so spoločne stráveným časom, a ak ste sa to nenaučili ani v uplynulom roku, nezachráni vás ani fakt, že sa všetko pomaly otvára. Skôr to bude podľa psychológov smerovať k tomu, že sa dvojice rozhodnú tráviť čas oddelene, každý so svojou partiou priateľov alebo pri svojich koníčkoch.   

Rutina v posteli

Ak prevláda nuda vo vzťahu všeobecne, niet sa čo čudovať, že sa prenesie aj do fungovania za dverami spálne. Počas krízy toto číslo poriadne narástlo a aktuálne prieskumy ukazujú, že stereotypný sex trápi až 85 percent párov. Ženy nie sú ochotné zmieriť sa s tým a až 58 percent z nich to chce napraviť, pričom mužov sa o to isté snaží len 46 percent. 

Podľa štúdie IllicitEncounters.com sa intímny život v korone ešte viac zhoršil u 70 percent manželstiev a 42 percent z nich to pokojne bude riešiť neverou.  

Alkohol rozdeľuje

Počas uplynulého roka celosvetovo narástol počet ľudí závislých na alkohole, čo súžitie vo dvojici značne ovplyvňuje. Presná hranica, ktorá by určila, kto je a kto ešte nie je alkoholik, neexistuje. Požívanie vo zvýšenej miere si však uvedomujeme i samy. 

Zdravotné riziká pitia ani nemusíme rozoberať, zaujímavejšie je zistenie psychológov, ktorí zistili, že nie je podstatné, či pijete veľa alebo málo. Vzťah rozdeľuje, ak nepijú partneri rovnakou mierou. Fungovať teda môže dvojica abstinentov rovnako pohodovo, ako dvojica „každodenných hladinkárov“. 

Práve každodenné pitie v malých množstvách bolo počas pandémie u nás najrozšírenejšie, pretože fungovalo ako forma relaxu a liek na emočný stres. 

Mimochodom, alkohol nejde príliš dokopy ani s intimitou, najmä ak sa to s ním preženie. Pár pohárikov je možno na guráž, ale celá fľaša otupuje vnímanie vzrušenia a k vyvrcholeniu dôjde málokedy.    

Stúpne rozvodovosť?

Podľa štatistík minulý rok rozvodovosť klesla. Neznamená to však, že lockdown manželstvám pomohol. Nápor žiadostí sa vraj očakáva tento a ešte budúci rok. Dvojice si totiž uvedomujú, že sme zažívali neštandardné obdobie a chcú dať vzťahu ešte šancu. 

Pritom mnohé z dôvodov rozvodov nebudú priamo súvisieť s partnerstvo, to sa len stalo hromozvodom všetkých problémov, ktoré pandémia priniesla, od finančných, cez pracovné až po existenčné. 

Podľa štúdie IllicitEncounters.com sa intímny život v korone ešte viac zhoršil u 70 percent manželstiev a 42 percent z nich to pokojne bude riešiť neverou.  

Témy: alkohol
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok