Európsky parlament schválil covid pasy

TA3 CK SATUR PR
9.6.2021 17:55

Europoslanci v stredu (9. 6.) schválili nové nariadenie o covid pasoch pre občanov Európskej únie. Tie tak od 1. júla uľahčia cestovanie aj na letné dovolenky.

Európsky parlament schválil covid pasy
TA3 CK SATUR PR

Dobrá správa pre všetkých občanov členských krajín EÚ

Takto označil schválenie covid pasov eurokomisár pre spravodlivosť Reynders. Covidové pasy budú bezplatne vydávať vnútroštátne orgány, pričom by mali byť k dispozícii v papierovej alebo digitálnej forme s QR kódom. Formálne sa zavedú do obehu od 1. júla na obdobie 12 mesiacov. Pasy však budú spustené už skôr, niektoré krajiny sa totiž zapojili do ich testovania.

Tri rôzne certifikáty

Pasy budú obsahovať potvrdenie o zaočkovaní, negatívnom výsledku či prekonaní ochorenia COVID-19. V praxi tak pôjde o tri rôzne certifikáty. Akceptovať ich budú všetky členské štáty EÚ.

So vznikom osvedčení už členské štáty EÚ nebudú môcť uvaliť na ich držiteľov ďalšie cestovné obmedzenia a opatrenia, ako sú karanténa či dodatočné testovanie, pokiaľ nebudú nevyhnutné z dôvodu ochrany verejného zdravia. Ak bude chcieť členský štát takéto obmedzenia zaviesť, bude musieť najneskôr 48 hodín pred začiatkom ich uplatňovania upozorniť Európsku komisiu ako aj ostatné členské krajiny. Verejnosť by sa o nich mala dozvedieť aspoň s 24-hodinovým predstihom.

Prístupné PCR testovanie

Na základe schváleného nariadenia by mali členské štáty zabezpečiť širokej verejnosti dostupné a cenovo prijateľné testovanie. Na tieto účely Európska komisia prisľúbila uvoľniť krajinám 100 miliónov eur.

Akceptované vakcíny si určia štáty

Všetky krajiny EÚ budú jednotne akceptovať osvedčenia iných štátov o očkovaní vakcínami schválenými Európskou liekovou agentúrou (EMA). Jednotlivé štáty sa okrem toho budú môcť rozhodnúť, či uznajú aj vakcíny schválené v rámci vnútroštátnych schvaľovacích postupov (napr. Sputnik). Pasy sa budú overovať offline, pričom europarlament deklaruje, že sa nebudú uchovávať žiadne osobné údaje.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.



zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok