Jablčný ocot funguje nielen pri diéte. Odstráni upchaté póry, lupiny aj tvrdú kožu na pätách

Pexels
11.6.2021 16:00

Stojí pár eur a dokáže zázraky! Jablčný ocot je ingredienciou známou najmä vďaka diétam, no pritom táto tekutina výborne pomôže aj ako náhrada kozmetických produktov.

Jablčný ocot funguje nielen pri diéte. Odstráni upchaté póry, lupiny aj tvrdú kožu na pätách
Pexels

Nekupujte lacné výrobky, v prípade jablčného octu sa naozaj oplatí priplatiť si za kvalitu. Spoznáte ju nielen podľa cenovky, ale aj vďaka tmavšiemu odtieňu a jemnému zakaleniu, ktoré je v poriadku. Jablčný ocot sa totiž vyrába z dvakrát vykvasenej šťavy tohto ovocia a je bohatý na vitamíny A, B, C či E, ale tiež na kyselinu mliečnu a octovú.  

Jablčný ocot ovplyvňuje stav kože i pri vnútornom použití. Pôsobí detoxikačne na organizmus, takže odstraňuje najrôznejšie zápaly. Efekt má však aj pri vonkajšej aplikácii.     

Dezinfikuje pleť

Kyslá tekutina je perfektné tonikum pre vašu pleť, ktoré odstráni akné, vyčistí upchaté póry, ale aj zbavíte mastnoty. Na tvár ho však aplikujte rozriedený s vodou. Môžete si vyrobiť domáce tonikum v pomere jeden diel jablčného octu ku dvom dielom prevarenej alebo filtrovanej vody. 

S takto pripraveným elixírom môžete pleť potierať ráno i večer. Tonikum dajte na vatový tampón a nechajte ho vstrebať do pokožky. 

Pri zapálených vyrážkach môžete jablčný ocot aplikovať v plnej sile na postihnuté miesto. Namočte v ňom vatovú tyčinku, aplikujte na vyrážku a tento zázrak ju do druhého dňa vysuší. Rovnako by mal zatočiť aj s pigmentovými škvrnami. Ak ich budete dlhodobo octom potierať, zblednú.  

Jablčný ocot Pixabay/Steve Buissinne

Zmäkčí päty

S jablčným octom môžete bojovať aj proti rôznym esteticko–zdravotným problémom na nohách,  napríklad bradaviciam či kožným plesniam. Potrebujete na to silný koncentrát, ktorý si vyrobíte zmiešaním štyroch lyžíc octu a jednej lyžice soli. Zmesou potierajte postihnuté miesta a prejavy sa zmiernia alebo celkom zmiznú. 

Počas letných mesiacov využijete jablčný ocot aj pri pedikúre. Jednoducho ho prilejte do kúpeľa, v ktorom si vymáčate nohy pred tým, než budete stvrdnutú kožu brúsiť pemzou. Vďaka sile jablčných kyselín päty ešte viac zmäknú. 

Vlasová kúra

Aj vlasy milujú jablčný ocot, pretože im dodáva lesk a zabraňuje lámaniu a štiepeniu končekov. Pripravte si vodou rozriedený ocot a oplachujte ňou vlasy po umytí šampónom. Roztok nechajte pár minút pôsobiť, vmasírujte ho i do vlasovej pokožky a na záver ešte raz opláchnite čistou vodou.   

Ak bojujete s lupinami, vyskúšajte masku zmiešaním dvoch lyžíc olivového oleja, jednej lyžice jablčného octu a dvomi bielkami. Nechajte pôsobiť aspoň polhodinu a potom dôkladne zmyte.  

Témy: tekutina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok