Nielen Tri oriešky. Pripomeňte si najslávnejšie filmové postavy Libuše Šafránkovej

TA3 TASR
9.6.2021 17:46

Svet opustila česká herečka Libuše Šafránková. Herečka sa preslávila množstvom filmových postáv, pred kamerou sa po prvý raz objavila už ako 17-ročná. Diváci si ju navždy zapamätajú z rozprávok, komédií aj vážnych rolí.

Nielen Tri oriešky. Pripomeňte si najslávnejšie filmové postavy Libuše Šafránkovej
reprofoto youtube CZTOENG

Prvou filmovou rolou Libuše Šafránkovej bola Barunka v adaptácii románu Boženy Němcovej Babička.

Šafránkovú, pre ktorú bol charakteristický jemný dievčenský vzhľad a kultivovaný prejav, režiséri od začiatku často a radi obsadzovali do rozprávok.  Viaceré sú doteraz klasikou sviatočného televízneho vysielania. Tou najslávnejšou ostanú navždy Tri oriešky pre Popolušku (1973).

V Princovi a Večernici (1978) hrala Šafránková spolu s Vladimírom Menšíkom, Jurajom Ďurdiakom či Radoslavom Brzobohatým.

Rozprávka Soľ nad zlato (1982) bola spracovaná podľa známej predohy rozprávkara Pavla Dobšinského. Pri natáčaní sa stretla s Jozefom Kronerom aj Karolom Machatom.

Rozprávka Tretí princ (1982) je atypická temnejšou atmosférou, odohráva sa v českých Adršpachoch, ktoré dali príbehu výraznú kulisu. Jej partnerom bol Pavel Trávníček.

Šafránková však neostala len pri rozprávkach. Komediálny talent ukázala aj vo filme Koniec vodníkov v Čechách (1974), jej filmovým partnerom bol Jaromír Hanzlík, ale vo filme sa objavili mnohé legendy vrátane Vladimíra Menšíka.

V komédii Vrchní, prchni! (1981) hrala Šafránková manželku neverného Josefa Abraháma, ktorý bol aj jej partnerom v skutočnom, nefilmovom živote.

Vo filme Jiřího Menzla Vesničko má středisková (1985) si Šafránková zahrala po boku legiend ako Rudolf Hrušínský alebo Marián Labuda.  Tentokrát stvárnila postavu nevernej ženy, ktorá podvádza žiarlivého manžela. 

Úspešne sa predviedla aj v komédii Jan Svěráka Obecná škola (1990), kde bola filmovou partnerkou Zdeňka Svěráka.  

So Svěrákom si zahrala aj v ďalšom legendárnom filme. Za rolu v snímke režiséra Jana Svěráka Kolja (1996) získala Českého leva.

Vo filme Báječná léta pod psa (1997), ktorý vznikol podľa predlohy spisovateľa Michala Viewegha, zasa stvárnila zložitú charakterovú postavu v jej 30-ročnom životnom období.  

V roku 2008 vyhrala Libuše Šafránková anketu Českej televízie "Hvězda mého srdce" o najobľúbenejšieho herca a herečku. V roku 2015 jej prezident Miloš Zeman udelil vysoké štátne vyznamenanie medailu Za zásluhy o štát v oblasti umenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok