USA: Najvyšší súd odmietol milosť, Troya Davisa popravili

TA3, SITA
22.9.2011 09:09

Američana Troya Davisa popravili v stredu v noci v štáte Georgia napriek širokej opozícii voči tomuto kroku ako aj mnohým žiadostiam o jeho omilostenie.

USA: Najvyšší súd odmietol milosť, Troya Davisa popravili

Davisa odsúdili na smrť za vraždu policajta v roku 1989. Najvyšší súd zamietol jeho odvolanie podané na poslednú chvíľu. Vykonanie rozsudku museli odložiť, keďže súd rozhodoval štyri hodiny, čo je nezvyčajne dlhá doba. Davisa nakoniec popravili smrtiacou injekciou o 5:08 SELČ.

Davis, ktorý je čiernej pleti, mal zavraždiť policajta v auguste 1989 v meste Savannah. K činu sa nikdy nepriznal a voči trestu smrti sa niekoľkokrát odvolal. Za udelenie milosti Davisovi žiadalo niekoľko svetových osobností vrátane laureátov Nobelovej ceny mieru a pápeža Benedikta XVI. Právnici odsúdeného argumentovali, že prokuratúra nemala dostatok dôkazov - vražedná zbraň sa nenašla, Davisa neusvedčovali ani odtlačky prstov a DNA. Sedem z deviatich svedkov, ktorí svedčili v jeho neprospech, svoje výpovede nakoniec stiahlo, pričom niektorí vyhlásili, že polícia na nich robila nátlak. Jeho poslednou nádejou bol Najvyšší súd, ktorý žiadosť o milosť tesne pred popravou odmietol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok