Citrón a zdravie očí: Už ste si ním vyplachovali choroby? Lekári varujú

TA3/bd
9.6.2021 09:00

Citróny sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia na svete. Ich vitamíny, minerály a antioxidanty majú rôzne zdravotné výhody, najmä pre vaše oči. Nová módna vlna, a to používanie výplachu očí zriedeným citrónom však nemá žiadne výhody. V skutočnosti môže byť aplikácia nebezpečná.

Citrón a zdravie očí: Už ste si ním vyplachovali choroby? Lekári varujú
Pexels

Citróny a zdravie očí

Citróny majú celý rad základných živín, vďaka ktorým sú prospešné pre zdravie očí. Najmä vitamín C pomáha predchádzať makulárnej degenerácii a ďalším problémom, ktoré sa môžu vyskytnúť, keď oči starnú. 

Vitamín C (tiež známy ako kyselina askorbová) je základná živina, čo znamená, že vaše telo nie je schopné ju produkovať. Spravidla by sa mala získavať konzumáciou potravín, nápojov alebo doplnkov výživy. Na rozdiel od mnohých iných základných živín je však vitamín C rozpustný vo vode. 

Vaše telo ho môže absorbovať prostredníctvom krémov, mastí a dokonca aj očných kvapiek. Väčšina ľudí potrebuje každý deň medzi 65 a 95 miligramami tohto vitamínu. Jediný citrón (dodá telu asi 48 gramov citrónovej šťavy) obsahuje 18,6 miligramov vitamínu C. To je asi 21 percent dennej hodnoty.

Vitamín C a očné kvapky

Podľa istej štúdie môže kyselina askorbová pomôcť znížiť zápal očí. Tento vitamín podporuje hojenie očí po chemických poraneniach. Pretože vitamín C je antioxidant, vie zachytávať voľné radikály, ktoré môžu oči poškodzovať v širokej škále. Tieto výhody znamenajú, že vitamín C môže podporovať zdravie očí rôznymi spôsobmi. Očné kvapky obsahujúce kyselinu askorbovú vedia pomôcť pri liečbe vredov na rohovke.

Použitie citrónu môže byť pre oči mimoriadne nebezpečné a je veľmi pravdepodobné, že ich poškodí.

citrony Pexels

Nebezpečenstvo výplachu očí

Citrónová šťava je mimoriadne kyslá vďaka obsahu kyseliny askorbovej a kyseliny citrónovej. Má pH 2,25! Na porovnanie, ľudské oko má pH 7,4. Použitie čokoľvek kyslejšieho do očí spôsobí ich štípanie. Ak by ste si naliali do oka čistú citrónovú šťavu, je veľká šanca, že by ste skončili popálením „kyselinou“, čo by malo za následok zakalenú a poškodenú rohovku. Kyslé látky môžu zvyšovať vnútroočný tlak a poškodiť kolagénové vlákna aj mihalnice. S používaním zriedeného citrónového prostriedku na oči súvisia mnohé zdravotné riziká. Ak by ste zriedili citrónovú šťavu v štandardnej pitnej vode z vodovodu, vystavili by ste sa riziku očnej infekcie.


Napriek rôznym výhodám citrónu a kyseliny askorbovej by ste si nemali sami vyrábať koncentráty na vyplachovanie očí.

oci Pexels

Patogény vo vode

Voda z vodovodu a iné nesterilné kvapaliny môžu obsahovať patogén známy ako akantaméba. Pri aplikácii nesterilných tekutín riskujete, že tieto patogény infikujú vaše oči a spôsobia ochorenie známe ako keratitída, ktorá môže viesť k roztrhnutiu rohovky. Závažná keratitída si môže dokonca vyžadovať transplantáciu rohovky. Aby ste zabránili takýmto očným infekciám, mali by ste sa vyhnúť použitiu akýchkoľvek domácich produktov na umývanie očí s citrónom. Najlepšie je držať sa sterilných farmaceutických výrobkov. Budú mať presne to správne množstvo kyseliny askorbovej pre optimálne zdravie očí. 


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok