Mikulec predloží návrh na odvolanie šéfa inšpekcie Szabóa z funkcie

TA3 TASR
8.6.2021 17:13

Minister vnútra Roman Mikulec predloží na stredajšie (9. 6.) rokovanie vlády návrh na odvolanie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa. Dôvodom je, že voči nemu bolo začaté trestné stíhanie a vznesené obvinenie vo veci pokračovacieho zločinu zneužívania právomocí verejného činiteľa a zločinu prijímania úplatku.

Mikulec predloží návrh na odvolanie šéfa inšpekcie Szabóa z funkcie
TASR/Dano Veselský

 "Riaditeľ ÚIS Adrián Sz. je v súčasnosti na základe personálneho rozhodnutia ministra vnútra dočasne pozbavený výkonu štátnej služby a všetky úkony spojené s plnením úloh a činnosťou Úradu inšpekčnej služby vykonáva poverený služobný funkcionár tohto úradu," doplnila riaditeľka tlačového odboru ministerstva vnútra Barbara Túrosová. Dodala, že rozhodnutia boli prijaté v súlade so zákonom o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru.

Ak sa vláda stotožní s návrhom na odvolanie riaditeľa inšpekcie, postúpi ho na posúdenie výboru pre obranu a bezpečnosť. V prípade, že výbor odporučí jeho odvolanie aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru, vláda riaditeľa Úradu inšpekčnej služby z funkcie odvolá.

Národná kriminálna agentúra zadržala Adriána Szabóá minulý týždeň. Celkovo obvinila troch ľudí. Korupčná trestná činnosť mala spočívať "v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne vo výške 20.000 eur". Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozhodol, že nebude stíhaný väzobne. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor proti nemu podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok