Zeman vyjadril Cichanovskej podporu, ocenil jej odvahu

TA3 TASR
8.6.2021 16:53

Český prezident Miloš Zeman vyjadril v utorok líderke bieloruskej opozície Sviatlane Cichanovskej osobnú podporu, ako aj podporu Českej republiky, pričom ocenil jej odvahu. Urobil tak po tom, čo Cichanovskú prijal v prezidentskom letnom sídle v obci Lány.

Zeman vyjadril Cichanovskej podporu, ocenil jej odvahu
TASR/AP

Zeman zároveň "poprial (bieloruskej) opozícii víťazstvo v boji s posledným európskym diktátorom", prezidentom Alexandrom Lukašenkom, napísal na Twitteri prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

Prezident Zeman Cichanovskú podľa jej slov "ubezpečil o absolútnej podpore (Česka) bieloruskému demokratickému hnutiu a poprial nám, aby sa nám čo najskôr podarilo poraziť Lukašenkovu diktatúru", napísala Cichanovská na Twitteri. 

Dodala, že témami spoločného rozhovoru boli nedávne zadržanie bieloruského novinára a aktivistu Ramana Prataseviča, mučenie bieloruských občanov tamojším režimom a podpora bieloruských študentov a iných častí diaspory v ČR.

Bezpečnostné opatrenia

Cichanovskú na zámok v Lánoch sprevádzali aj policajné autá. Po vyhodnotení bezpečnostných rizík jej pridelili policajnú ochranu, informovala ČT24 s odvolaním sa na hovorcu polície. Okolie zámku pred jej príchodom pre obavy z nastražených výbušných zariadení prehľadali policajti aj za pomoci psov.

Cichanovská pricestovala na štvordňovú návštevu Česka na pozvanie predsedu tamojšieho Senátu Miloša Vystrčila, s ktorým sa už stretla v pondelok. Na utorok má okrem stretnutia s prezidentom naplánovanú aj schôdzku s českým premiérom Andrejom Babišom. V stredu vystúpi s prejavom v Senáte a stretne sa s ministrom zahraničných vecí Jakubom Kulhánkom. Z bezpečnostných dôvodov však nie je kompletný harmonogram jej návštevy verejne dostupný.

Stretne sa aj s Havlovou

Okrem Vystrčila a ďalších senátorov sa Cichanovská v pondelok stretla aj s Dagmar Havlovou, s ktorou podľa vlastných slov hovorila o jej zosnulom manželovi a bývalom prezidentovi Václavovi Havlovi. "Jeho posledný list bol poslaný bieloruským politickým väzňom," povedala. Spoločne tiež vyzvali ľudí, aby zasielali listy všetkým ľuďom väzneným bieloruským režimom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok