Najčastejšie kozmetické prehrešky, ktorými možno škodíte svojej pleti aj vy

TA3/zm
10.6.2021 08:00

Nestačí mať nakúpené kvantá kozmetiky, treba ju vedieť aj správne používať, aby ste dosiahli želaný efekt. Možno máte i vy niektorý z týchto zlozvykov, ktorými škodíte svojej pleti.

Najčastejšie kozmetické prehrešky, ktorými možno škodíte svojej pleti aj vy
Pexels/Andrea Piacquadio

Zaspávanie s mejkapom či nedostatočné odličovanie sú bežným kozmetickým prehreškom, ktorým si samy ničíme pleť. Ak sa to deje raz za čas, následky si nemusíte všimnúť. No ak by ste používali dlhodobo nesprávne kozmetiku, problém by nastal takmer určite. Odstráňte zo svojej kozmetickej rutiny najčastejšie zlozvyky.

Odličovanie

Prvý a najčastejší problém sme už naznačili. Mnoho žien sa večer pred spaním neodličuje dostatočne. Vystavujete sa tak riziku upchatých pórov a zapálených vyrážok.

Obľúbená micelárna voda môže síce dať mejkap dole dôkladne, ale pleť po nej potrebuje aj umytie vodou. Najjednoduchšie si to predstavíte tak, ako keby ste umývali riad saponátom dočista, ale potom ho už neopláchli. Podobne reaguje aj pokožka na tvári, ak na nej necháte zvyšky micelárky.

Ak ste si obľúbili kozmetické obrúsky či vlhčené utierky určené na odličovanie, dajte tiež pozor. Nie sú určené na dlhodobé používanie, ale skôr na cesty. A aj po nich platí pravidlo opláchnutia tváre.

Skladovanie a expirácia

Dôležitým pravidlom v starostlivosti o pleť je poznať produkty, ktoré používate a tým pádom ich nie len správne aplikovať, ale aj uskladňovať. Niektoré krémy potrebujú byť v chlade, čo sa vám môže pri prichádzajúcich horúčavách vypomstiť. Všeobecne tiež platí, že pleťové oleje potrebujú tmavé miesto, preto im rozhodne neurobí dobre, ak sú v kúpeľni na okne.

Pri kúpe akéhokoľvek kozmetického výrobku si preštudujte i drobné písmo. Pokiaľ produkt vyžaduje špeciálne uskladnenie, dozviete sa ho na obale či v príbalovom letáku. Pozrite si tiež dobu spotreby. Nie je nič horšie, ako keď si ženy šetria drahý krém a používajú ho tak málo, až jedného dňa expiruje. Lenže tento termín bol uvedený na obale, ktorý už dávno nemáte, a tak ho používate veselo ďalej. Zastaví vás až zhoršený stav pokožky, no nie vždy vám napadne súvislosť.

Nadmerný kontakt

Akúkoľvek máte kozmetiku, zapamätajte si, že by ste ju mali používať výhradne len vy. Hoci požičiavane rúžu či lesku na pery patrí skôr k mladším ročníkom, môže sa stať, že vám bude dekoratívnu kozmetiku tajne používať dcéra. Prenášate si tak medzi sebou baktérie, čo sa môže opäť podpísať na zhoršenom stave tváre.

Aj keď máte vlastný krém či sérum, hrozí kontaminácia. Nezabúdajte mať vždy pred naberaním krému umyté ruky. Populárne séra s pipetami zas neprikladajte na tvár, aby ste do ampulky nepreniesli baktérie. Radšej si olej naneste bez dotyku do čistých rúk a až potom aplikujte na tvár.

Čistota

Riziko infekcie a iných kožných problémov hrozí i v prípade, že sa nestaráte o svoje kozmetické „náradie“. Štetce či penové aplikátory by ste mali pravidelne čistiť. Ideálne každý deň na to určeným špeciálnym sprejom. Následne prepratie hubky či štetca si môžete nechať ako víkendový program a urobiť ho aspoň raz za týždeň.

Čistota hrá rolu aj pri používaní uteráku na tvár. Mali by ste mať jeden konkrétny, do ktorého si neutierate nič iné, hlavne nie ruky a už vôbec nie viacerí členovia rodiny. Uterák na tvár meňte pokojne aj každý druhý deň, aby sa na ňom nemnožili baktérie.  

Dôležitým pravidlom v starostlivosti o pleť je poznať produkty, ktoré používate a tým pádom ich nie len správne aplikovať, ale aj uskladňovať. A akúkoľvek máte kozmetiku, zapamätajte si, že by ste ju mali používať výhradne len vy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok