Smer chce odvolať Mikulca, odovzdal podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze

TA3
8.6.2021 16:17

Odvolávaniu bude čeliť už druhý minister vlády Eduarda Hegera. Opozičný Smer vyzbieral dostatok podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze, na ktorej chce vyjadriť nedôveru ministrovi vnútra. Robert Fico sa na nej chystá prečítať utajenú správu SIS. Zatiaľ čo kluby OĽaNO a SaS stoja za Romanom Mikulcom, v Sme rodina ho niektorí poslanci nepodržia.

Niekto musí niesť zodpovednosť

Šéf Smeru-SD podčiarkol úlohu rezortu vnútra aj v oblasti ochrany štátu a jeho občanov. Udalosti posledných dní podľa Fica potvrdzujú narušovanie pilierov právneho štátu.

"Existuje v rámci Ministerstva vnútra SR pracovná skupina, ktorá rieši mediálne známe kauzy, ktoré sa nazývajú najmä Božie mlyny, Očistec, Judáš či Mýtnik," priblížil Fico s tým, že skupina mala vyhľadávať spolupracujúce osoby, tzv. kajúcnikov, oslovovať ich na ďalšiu spoluprácu, pričom mali podávať účelové výpovede proti vopred vytypovaným osobám s úmyslom ich trestného stíhania.

"Pokiaľ do týchto procesov je negatívne zapojené MV a jeho orgány, musíme skonštatovať, že niekto musí niesť zodpovednosť za to, že MV je v takom stave, v akom je," vyhlásil Fico. Podľa neho o týchto podozreniach existujú reálne poznatky a dokazujú to i nedávne rozhodnutia viacerých inštitúcií. Zopakoval, že informácie zadokumentovala Slovenská informačná služba a mali by sa dať použiť ako dôkazy v prípadných trestných konaniach.

Chce prečítať správu SIS

Fico naďalej plánuje verejne prečítať správu SIS, ktorú mal poslancom predniesť Kollár na mimoriadnej schôdzi v neverejnom režime. Urobiť tak chce aj napriek hrozbe pokuty, keďže ide o utajovanú informáciu. "Som pripravený prečítať tú správu na schôdzi NR SR, ktorú na mimoriadnej schôdzi v neverejnom režime prečítal predseda NR SR. A budem ju čítať z internetu," povedal Fico s tým, že zároveň potvrdí pravosť informácií šíriacich sa na internete, pretože sa oboznámil so správou SIS, ktorú mali poslanci k nahliadnutiu. 

"Urobím to aj za cenu priestupku. To máme byť ticho?" dodal a kritizoval aj predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO). Ten podľa neho len tvrdí, že sa nič nedeje. Fico však hovorí o rozklade právneho štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok