Prezidentka vymenovala Vlčana za ministra pôdohospodárstva

TA3
8.6.2021 13:41

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu Jána Mičovského a za nového ministra pôdohospodárstva vymenovala Samuela Vlčana.

Čakajú ho veľké výzvy

Nový minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan bude musieť v krátkom čase zvládnuť naozaj veľké výzvy. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom príhovore po menovaní ministra do funkcie. Medzi tie najhlavnejšie výzvy podľa prezidentky patrí personálna stabilizácia ministerstva a jeho rozpočtových a príspevkových organizácií, konsolidácia vzťahov s odbornou verejnosťou a stavovskými organizáciami či nová rezortná stratégia prepojená s investičným a rozpočtovým obdobím EÚ na roky 2021 – 2027.

"Rozhodujúcou bude tiež reforma štátnych lesov. Programové vyhlásenie vlády v oblasti pôdohospodárstva, potravinárstva a lesníctva nastavuje priority a potrebné reformy správne, stále nám však chýba implementácia navrhovaných krokov a opatrení v reálnom čase," doplnila prezidentka.

Nového ministra tiež čaká sfinalizovanie spravodlivého nastavenia poľnohospodárskych platieb a dotácií či rýchle vyriešenie situácie okolo možného odňatia akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Podľa prezidentky je tiež potrebné posilniť spracovateľské kapacity a zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska. "Bez funkčnej platobnej agentúry nie je možné splniť stanovené ciele a budúcnosť farmárov môže byť reálne ohrozená. Najmä chýbajúca digitalizácia a naplnenie všetkých ostávajúcich podmienok zo strany Európskej komisie budú elementárnym predpokladom pre zvrátenie tohto neželaného stavu," dodala prezidentka.

Podľa nej sú krízové riadenie, znalosť pomerov na úrade a manažérsky prístup hlavné atribúty na zvládnutie zložitej situácie v rezorte pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Prezidentka sa spolieha na to, že tieto vlastnosti pri riadení rezortu nový minister v maximálnej miere uplatní.

Mičovskému poďakovala

Prezidentka sa zároveň poďakovala Mičovskému za úsilie, ktoré vynaložil pri riadení agrorezortu. "Dôverujem tomu, že ste ako minister konali podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a že vaše rozhodnutia boli vedené dobrými úmyslami," podotkla. Prezidentka podotkla, že Mičovský šéfoval jednému z najťažších ministerstiev. Rozhodnutie podať demisiu najmä v súvislosti s kauzou okolo riaditeľky Slovenského pozemkového fondu Gabriely Bartošovej považuje prezidentka za súladný s očakávaniami, ktoré Mičovského profesionálne aj politické pôsobenie sprevádzajú.

"V politických sporoch a v niektorých prípadoch aj s vlastnými ministrami a poslancami ste nechali srdce, no myslím si, že so situáciou v rezorte ani vy sám nemôžete byť spokojný," dodala prezidentka s tým, že ako poslanec Mičovský bude mať príležitosť pričiniť sa o zmenu legislatívnej praxe, keď sa dôležité rezortné návrhy predkladajú ako poslanecké iniciatívy, čím sa obchádza medzirezortné pripomienkové konanie a odborná diskusia. "Bude pre všetkých na Slovensku prínosom, ak sa diskusiu o prírode blízkom hospodárení či jednotnom spravovaní území v národných parkoch podarí iniciovať," uzavrela prezidentka.

Mičovský podal demisiu po podozreniach z korupcie u svojej nominantky. V pondelok však oznámil, že demisiu sťahuje. Odôvodnil to množstvom podporných vyhlásení na svoju adresu a tým, že nechce utekať z boja. List o stiahnutí demisie poslal do Prezidentského paláca v pondelok ráno. O svojom rozhodnutí informoval aj premiéra Eduarda Hegera. Priznal, že ide o komplikovanú situáciu a ďalší postup je na premiérovi a prezidentke Zuzane Čaputovej. Tí sa napokon dohodli, že Mičovského na čele ministerstva vystrieda Samuel Vlčan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok