Polícia zatkla vyše 800 ľudí, vymieňali si milióny správ o chystaných zločinoch

TA3 TASR
8.6.2021 12:52

Medzinárodná policajná operácia Trójsky štít, prezentovaná ako "najsofistikovanejší" zásah voči organizovanému zločinu, viedla k zatknutiu viac ako 800 ľudí. Na operácii sa podieľali orgány činné v trestnom konaní z Nového Zélandu, Austrálie, Spojených štátov a Európy.

Polícia prelomila šifru

Za úspechom operácie Trojan Shield (Trójsky štít) bolo prelomenie šifrovanej komunikačnej aplikácie, ktorú využívali zločinci po celom svete. Orgány činné v trestnom konaní z Nového Zélandu, Austrálie, Spojených štátov a Európy spresnili, že zabezpečenú komunikačnú sieť AN0M monitorovali tri roky, pričom sa im podarilo dešifrovať milióny správ.   

Takto získané informácie "viedli za posledný týždeň k stovkám operácií orgánov činných v trestnom konaní v globálnom meradle - od Nového Zélandu cez Austráliu až po Európu a USA -, a to s pôsobivými výsledkami," uviedol na tlačovej konferencii zástupca riaditeľa pre operácie Europolu Jean-Philippe Lecouffe. 

Podľa  Lecouffa bolo v rámci operácie Trójsky štít zatknutých vyše 800 ľudí, prehľadaných bolo viac ako 700 miest a zaistených vyše osem ton kokaínu. Calvin Shivers z americkej FBI dodal, že vďaka monitorovaniu komunikácie AN0M sa podarilo zachrániť viac ako sto ľudí, ktorí boli v ohrození života.

Telefóny z čierneho trhu

Telefóny, ktoré využívali zločinci na komunikáciu, nemali okrem aplikácie AN0M iné internetové alebo telefonické služby a mohli odosielať správy iba iným telefónom s touto aplikáciou. Dali sa kúpiť iba na čiernom trhu a na prístup do nich bolo potrebné zadať kód od už existujúceho používateľa.

Aplikácia AN0M bola zločincami považovaná za bezpečnú, v skutočnosti však polícia bola schopná dešifrovať všetky ich správy v reálnom čase. Umožnila to predchádzajúca infiltrácia americkej FBI do podobných systémov, ako sú napríklad Phantom Secure a Sky Global.

Novozélandská polícia v utorok vysvetlila, že "odstavenie týchto dvoch šifrovaných komunikačných platforiem vytvorilo na trhu vákuum" a tým aj pre FBI "ideálnu príležitosť" na prevádzkovanie vlastného systému - AN0M. S pomocou orgánov činných v trestnom konaní po celom svete sa následne agentom FBI podarilo dokonca vyzývať páchateľov trestnej činnosti, aby používali šifrovanú aplikáciu, ktorú FBI vytvorila.

Obľúbená aplikácia AN0M

Aplikácia AN0M si získala obľubu aj vďaka tomu, že sa v prostredí organizovaného zločinu rozšírili fámy o údajnej zraniteľnosti konkurenčného šifrovacieho systému Ciphr. Okrem toho za telefóny s aplikáciou AN0M a jej integritu ručili vplyvní ľudia z prostredia organizovaného zločinu, vysvetlil šéf austrálskej polície Reece Kershaw.  

Za posledných 18 mesiacov poskytla FBI zločineckým organizáciám vo viac ako 100 krajinách vyše 300 šifrovaných zariadení, ktoré nám umožnili monitorovať ich komunikáciu, povedal novinárom v Haagu Calvin Shivers z FBI. Podľa agentúry AFP takto vyšetrovatelia mohli sledovať, ako príslušníci mafie či ázijských zločineckých syndikátov a zakázaných motorkárskych gangov diskutujú o pašovaní drog, praní špinavých peňazí a ďalších zločineckých praktikách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok