Cirkus pokračuje, tvrdia potravinári. Sú zhrození z konania Mičovského

TA3 TASR
8.6.2021 09:29

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora je zhrozená zo stavu, do akého sa dostalo slovenské agropotravinárstvo. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK v reakcii na pondelkové oznámenie ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského stiahnuť svoju demisiu.

Mičovského osud má v rukách prezidentka, stiahnutím demisie sa nič nemení
TASR/Pavol Zachar

Absurdná situácia

Viac ako rok trvajúce odborné a manažérske trápenie sa Jána Mičovského v pozícii ministra pôdohospodárstva v pondelok vyvrcholilo podľa Holéciovej absurdnou situáciou so stiahnutím jeho demisie, ale aj následným oznámením iného mena budúceho ministra. "Sme znechutení z toho, čoho sme svedkami. Cirkus v priamom prenose pokračuje. Akokoľvek sa na situáciu pozeráme, nerozumieme jej," povedal predseda SPPK Emil Macho.

Akákoľvek politická taktika - odvolať-neodvolať, odstúpiť-neodstúpiť, vymenovať-nevymenovať – nesmie podľa SPPK za žiadnych okolností dehonestovať prácu ľudí pracujúcich v poľnohospodárstve a potravinárstve, respektíve v žiadnom odvetví národného hospodárstva. Po pondelku sa však množstvo domácich producentov potravín bude podľa komory právom pýtať, čo to malo znamenať.

Pád ešte na hlbšie dno

Spôsob, akým sa verejnosti, a najmä odbornej verejnosti, komunikovala výmena ministra, vysiela podľa Holéciovej veľmi negatívny signál a je zosmiešnením práce domácich poľnohospodárov a potravinárov. "Spoliehali sme sa, že po tak dlhom úpadku slovenského agropotravinárskeho sektora sa začne aspoň diskusia o reštarte. Nestalo sa tak. Za posledný rok sme padli ešte hlbšie na dno a to nielen morálne, ale aj odborne," povedala hovorkyňa.

"Politici nás ponížili pri pláne obnovy a vrchol poníženia nielen odborného, ale z nášho pohľadu aj morálneho, sme dosiahli v pondelok. Ôsmeho júna sa začínajú Celoslovenské dni poľa, významné poľnohospodárske podujatie, ktoré sa uskutočňuje v obzvlášť náročných podmienkach znásobených aj pandemickou situáciou. Pred ich otvorením sme dostali darček v podobe chaosu pri vládnom riešení ministerského postu," dodal Macho.

Holéciová doplnila, že SPPK sa chce zoznámiť s predstavou budúceho ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana o rezorte. V každom prípade je však pripravená na aktívnu odbornú spoluprácu s novým vedením ministerstva pôdohospodárstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok