Skúste si očkovanie naplánovať na piatok: Prečo je to najlepší deň?

8.6.2021 09:00

Je vám zima alebo naopak, máte horúčku? Bolí vás hlava a nesmierne aj ruka? To všetko sú možné vedľajšie účinky vakcíny proti COVID-19. Čo robiť, ak sa u vás prejavia?

Skúste si očkovanie naplánovať na piatok: Prečo je to najlepší deň?
Pexels

Vedľajších účinkov sa netreba báť, sú znakom toho, že váš imunitný systém začal pracovať, aby bol pripravený, keď sa s vírusom v budúcnosti stretne. Aj keď sú vedľajšie účinky očkovacej látky všeobecne mierne a krátkodobé, môže vám ich prítomnosť povedať aj niečo iné o dianí v tele.  Čo to všetko teda znamená?

Odpovedali ste na vakcínu

Vedľajšie účinky sa vyskytujú buď preto, že imunitný systém vášho tela reaguje na samotnú vakcínu alebo na zložku tejto vakcíny. Nevieme, či je to vaše telo, ktoré vytvára protilátky, alebo či reaguje na jeden z lipidov alebo konzervačných látok vo vakcíne. Aj keď vedľajšie účinky môžu pôsobiť upokojujúco, nie sú vždy najlepším meradlom vášho zdravia. 

covid Pexels

Možno ste už covid mali

Jednou zo skvelých vecí, ktorá vyplynula z nedávneho výskumu je, že ľudia, ktorí prekonali covid a dostali vakcínu môžu mať silnejšiu reakciu na prvú dávku. Už prvá dávka môže preto stačiť na posilnenie imunity. V takom prípade môže byť váš imunitný systém pripravenejší na očkovanie v druhom kole a čakajte iba zanedbateľné vedľajšie účinky.

Úlohu hrá vek a pohlavie

Všeobecne platí, že starší ľudia majú menej vedľajších účinkov v porovnaní s mladšími vekovými skupinami. A ženy na očkovanie reagujú horšie ako muži. Až štyrikrát toľko žien ako mužov vo veku 20 až 59 rokov hlásilo alergické reakcie po podaní očkovacej látky. Nie je celkom jasné, prečo je to tak. Jedným z faktorov môže byť genetika alebo spôsob, akým pohlavné hormóny ovplyvňujú imunitnú odpoveď alebo ako sa vakcína rozkladá v tele.

ockovanie Pexels

Druhá dávka a vedľajšie účinky

Ľudia majú tendenciu mať silnejšiu reakciu na druhú dávku vakcíny. Ak sa u vás prejavili už pri prvom očkovaní vedľajšie účinky, neznamená to, že na druhé nezareagujete. Buďte pripravení. Skúste si vakcínu naplánovali vždy na piatok, aby ste mali víkend na regeneráciu. 

Nerobte unáhlené závery 

Je ľahké vymýšľať si vlastné odpovede, čo asi znamenajú vaše vedľajšie účinky. Zbytočne si však vyvolávate stres a úzkosť. Vakcína nám má pomôcť vrátiť sa naspäť k normálnemu životu. Ak ste už zaočkovaní, netreba sa hrať na hrdinu a myslieť si, že ste odteraz úplne chránení. Držte sa pokynov, čo robiť, keď máte v sebe všetky potrebné dávky a zbytočne neriskujte. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok