Cichanovská vystúpila na demonštrácii v Prahe: Nech žije Bielorusko

TA3 TASR
7.6.2021 23:52

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v pondelok za prísnych bezpečnostných opatrení vystúpila na demonštrácii "Společně za Bělorusko" na Staromestskom námestí v Prahe. Na podujatí sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí.

Nech žije Bielorusko!
TASR/AP

"Som hrdá na ľudí, ktorí naďalej verejne vyjadrujú podporu politickým väzňom. Iba my, ktorí dávame svoj odpor verejne najavo, môžeme dosiahnuť prepustenie tisícov nevinných väzňov," vyhlásila Cichanovská a poďakovala sa ľudom, ktorí prišli podporiť bieloruskú opozíciu. Počas svojho krátkeho vystúpenie tiež uvidela, že "iba strach a hrdosť" ju nútia pokračovať v tom, čo robí. "Nech žije Bielorusko!" uviedla na záver.

Okrem Cichanovskej na proteste proti režimu v Bielorusku a autokratickej vláde Alexandra Lukašenka vystúpili aj herečka Anna Geislerová, hudobík Jiří Macháček, ako aj niektorí členovia českého Senátu.

Cichanovská pricestovala na štvordňovú návštevu Česka v nedeľu večer. Na utorok má naplánované stretnutia s prezidentom Milošom Zemanom a premiérom Andrejom Babišom. V stredu vystúpi s prejavom v Senáte a stretne sa s ministrom zahraničných vecí Jakubom Kulhánkom. Z bezpečnostných dôvodov však nie je kompletný harmonogram jej návštevy verejne dostupný.

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil označil v pondelok líderku bieloruskej opozície za právoplatnú víťazku prezidentských volieb, v ktorých vlani v auguste kandidovala proti dlhoročnému lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok