V platnosti je nariadenie únie. Teroristický obsah na internete bude musieť byť zmazaný

TA3 TASR
7.6.2021 14:16

V pondelok 7. júna vstúpilo do platnosti naradenie Európskej únie týkajúce sa šírenia teroristických obsahov v on-line prostredí. Uviedla to Európska komisia v správe pre médiá. Podľa nového nariadenia budú digitálne platformy musieť označený teroristický obsah odstrániť do hodiny od nahlásenia zodpovednými orgánmi členských štátov.

V platnosti je nariadenie únie. Teroristický obsah na internete bude musieť byť zmazaný
TASR/AP

V čom pomôže?

Nové pravidlá pomôžu čeliť šíreniu extrémistických ideológií na internete, čo je dôležitá súčasť prevencie teroristických útokov a riešenia radikalizácie.

Komisia pripomenula, že nové pravidlá zahŕňajú silné záruky na zabezpečenie dodržiavania základných ľudských práv, ako sú sloboda prejavu a informácií. V nariadení sa stanovujú povinnosti transparentnosti pre on-line platformy a pre vnútroštátne orgány, ktoré majú podávať správy o množstve odstráneného teroristického obsahu, o opatreniach použitých na identifikáciu a na odstránenie takýchto obsahov, o výsledkoch sťažností a odvolaní, ako aj o počte a druhu uložených sankcií voči digitálnym platformám.

Budú mocť pokutovať

Členské štáty EÚ budú môcť sankcionovať nedodržiavanie tohto nariadenia a rozhodnúť o výške sankcií, ktoré budú úmerné povahe porušenia nových pravidiel. Zohľadní sa tiež veľkosť platformy, ktorá porušila nariadenie, aby jej nebola uložená neprimerane vysoká pokuta.

Členské štáty EÚ, ako aj on-line platformy ponúkajúce služby v priestore Únie majú jeden rok na prispôsobenie sa novým pravidlám. Podpredseda EK pre podporu európskeho spôsobu života Margaritis Schinas v tejto súvislosti uviedol, že nové "prelomové" pravidlá pomôžu v boji proti šíreniu teroristických obsahov na internete a bezpečnostná únia EÚ sa stáva skutočnosťou.

Nevyužívanie internetu 

"Toto je obrovský míľnik v európskej protiteroristickej a protiradikalizačnej reakcii," opísal situáciu. Eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová dodala, že okamžité mazanie teroristického obsahu je zásadné na to, aby sa teroristom zabránilo využívať internet na nábor nových útočníkov a prípravu útokov i na oslavu uskutočnených zločinov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok