Cichanovská je v Česku. Líderku bieloruskej opozície tam vyhlásili za víťazku volieb

TA3 TASR
7.6.2021 14:08

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil označil líderku bieloruskej opozície za právoplatnú víťazku prezidentských volieb, v ktorých vlani v auguste kandidovala proti dlhoročnému lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi. Vystrčil Cichanovskú privítal v Senáte počas prvého dňa jej štvordňovej návštevy ČR.

Cichanovská je v Česku. Líderku bieloruskej opozície tam vyhlásili za víťazku volieb
TASR/AP

Odkaz Václava Havla

"Český Senát dlhodobo podporuje a pokračuje vo svojej parlamentnej diplomacii v tom, čo presadzoval (bývalý prezident) Václav Havel vo svojej zahraničnej politike," povedal Vystrčil a zároveň vyjadril podporu bieloruskej opozícii.

Cichanovská, ktorá do Česka pricestovala na pozvanie Miloša Vystrčila povedala, že česká vláda by mala byť dôsledná v postupe proti nezákonnému a "teroristickému" režimu prezidenta Lukašenka a podporiť ďalšie sankcie proti jeho predstaviteľom.

Vo svojom úvodnom vystúpení hovorila Cichanovská aj o zadržanom bieloruskom novinárovi Ramanovi Prataševičovi či medzinárodných sankciách voči predstaviteľom bieloruského režimu. Zároveň poďakovala medzinárodnému spoločenstvu a nevládnym organizáciám za podporu bieloruských disidentov.

Stretáva sa aj s Babišom a so Zemanom

Na utorok má Cichanovská naplánované stretnutia s prezidentom Milošom Zemanom a premiérom Andrejom Babišom. V stredu vystúpi s prejavom v Senáte a stretne sa s ministrom zahraničných vecí Jakubom Kulhánkom. Z bezpečnostných dôvodov však nie je kompletný harmonogram jej návštevy verejne dostupný.

Bieloruská politička je vo svojej krajine stíhaná na základe článku trestného zákonníka, v ktorom sa píše o výzvach na uchvátenie moci. Konkrétnym dôvodom má byť to, že z iniciatívy Cichanovskej bieloruská opozícia vytvorila koordinačnú radu, ktorá si kladie za cieľ sprostredkovanie pokojného odovzdania moci v krajine. Hrozí jej odňatie slobody od troch do piatich rokov.

Voľby neuznalo viacero štátov

Cichanovská vlani v augustových prezidentských voľbách kandidovala proti Alexandrovi Lukašenkovi. Podľa oficiálnych výsledkov získala len desať percent hlasov. Mnohí sa však domnievajú, že v skutočnosti dostala viac hlasov než Lukašenko, ktorý oficiálne zvíťazil. Výsledky týchto volieb neuznáva mnoho západných štátov ani Európska únia.

Na voľbách sa Cichanovská zúčastnila namiesto svojho manžela, ktorým je podnikateľ, politický aktivista a youtuber Siarhej Cichanovski (42). Tomu úrady účasť vo voľbách odopreli. Bieloruská politička sa usiluje o vypísanie nových prezidentských volieb. Lukašenko podľa nej stratil legitimitu okrem iného násilným potláčaním pokojných protivládnych demonštrácií. Krátko po prezidentských voľbách Cichanovská odišla do zahraničia, aby sa vyhla zatknutiu; azyl našla v Litve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok