Top udalosti týždňa: Od Szabóa cez oranžové Slovensko po turbulencie u Za ľudí

TA3
6.6.2021 18:56

Napätie v strane Za ľudí rastie a politológovia jej nepredpovedajú príliš ružovú budúcnosť. Moniku Jankovskú krátko prepustení z väzby v zlom stave hospitalizovali, a tento týždeň si NAKA prišla po šéfa policajnej inšpekcie Adriána Szabóa. Uplynulý týždeň priniesol mnoho zaujímavých, ale aj smutných udalostí. Pozrite si náš výber.

Top udalosti týždňa
TASR/Pavel Neubauer (ilu)

Slovensku sa medaila neušla

Bronzové medialy si tento rok zo šampionátu v Rige odnesú hokejisti zo Spojených štátov amerických, ktorí v nedeľnom zápase nad Nemeckom vyhrali 6:1. Slovenskí hokejisti sa neprebojovali ani do semifinále, a vo štvrtkovom štvrťfinále podľahli USA vysoko 1:6. Hokejisti Peter Cehlárik a Marek Hrivík sú však na tím hrdí. Tréner slovenských hokejistov Craig Ramsay pripísal hladkú prehru 1:6 vo štvrťfinále na MS v Rige s USA viacerým aspektom. Najmä prílišnému rešpektu, hneval ho však aj výkon arbitrov stretnutia. O majstrovi sveta sa rozhodne z dvojice Fínsko - Kanada.

Rozkol v strane Za ľudí

Časť členov strany Za ľudí okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej vyslovila tento týždeň nedôveru predsedníčke strany Veronike Remišovej. Kolíková hovorí o vytvorení akejsi frakcie v rámci strany. Remišová hovorí, že toto krídlo rozpútalo vojnu v strane a boj sa začal aj v regiónoch. Označila to za pučistický spôsob. Poslanecký klub Za ľudí je podľa Remišovej rozdelený na polovicu a pripustila, že to môže ovplyvniť aj koaličné rokovania. Premiér Heger sa neobáva rozpadu stany Za ľudí a ohrozenia koalície. Zdôraznil, že koalícia potrebuje byť pevná, pretože stojí pred veľkými výzvami. Verí preto, že sa situácia vyrieši. Politológovia budúcnosť strany zase nevidia až tak ružovo.

Začnú očkovať Sputnikom

Prvého júna spustili aj čakáreň na očkovanie ruskou vakcínou Sputnik. Minister Lengvarský očakáva, že ju dostane okolo 80 000 ľudí. Očkovanie Sputnikom sa vo vakcinačných centrách na Slovensku spustí postupne. Očkovať sa začne v Bratislavskom a Žilinskom kraji, postupne sa budú pridávať aj ďalšie kraje. V každom kraji je jedno vakcinačné centrum, očkovanie je zatiaľ určené pre osoby vo veku od 18 do 60 rokov. Expremiér Igor Matovič v sobotu na Facebooku uviedol, že chce, aby bolo očkovanie Sputnikom bez vekového limitu, teda aby ňou mohli byť očkovaní aj obyvatelia starší ako 60 rokov. Prvá osoba má byť zaočkovaná v pondelok 7. júna.

Slovensko je už oranžové

Slovensko už zaradili na cestovateľskej mape Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb do oranžovej fázy. Dosiaľ bola SR označená ako červená, teda vysokoriziková krajina, a to napriek k zlepšujúcej sa pandemickej situácii. Dôvodom bolo zaslanie nesprávnych údajov, za čo sa Úrad verejného zdravotníctva SR ospravedlnil. Na zoznam oranžových krajín nás preradilo už aj Česko. To znamená, že už od pondelka sa Slováci v Česku vyhnú karanténe.

NAKA si prišla po Szabóa

Národná kriminálna agentúra vo štvrtok zadržala riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v sobotu rozhodol, že obvinený Szabó nebude stíhaný väzobne pre neexistenciu formálnych dôvodov väzby obvineného. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor proti nemu podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR. 

Na jeho zadržanie reagovala aj opozícia. Robert Fico hovorí v súvislosti so zadržaním Szabóa o snahe umlčať inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá vyšetruje podozrenia vyplývajúce zo správy Slovenskej informačnej služby. Ostro protestuje proti tomu, že zatvorili človeka, "ktorý chcel hovoriť pravdu o obludnom zneužívaní trestného práva". Na prípad Szabóa reagoval aj expremiér Peter Pellegrini, ktorý v tejto súvislostih hovorí, že vláda stratila kontrolu nad vedením silových zložiek. Premiér Eduard Heger odmieta v tomto prípade akékoľvek konšpirácie či zastrašovanie zo strany opozície. Deklaruje, že orgány činné v trestnom konaní majú voľné ruky a je potrebné ich nechať pracovať.

Jankovská je v zlom stave

Bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú krátko po prepustení z kolúznej väzby v kauze Fatima hospitalizovali v zlom zdravotnom stave v pondelok ráno v nemocnici na bratislavských Kramároch. Jankovská dostala ešte vo štvrtok 27. mája elektronický náramok, ktorý má nariadený v inej trestnej veci. To, že Jankovskú hospitalizovali potvrdil aj jej advokát Peter Erdős.

Nešťastie na železničnej trati

K nešťastnej udalosti došlo v utorok popoludní v Devínskej Novej Vsi, kde zrazil vlak dve maloleté dievčatá. Polícia vedie v súvislosti s nehodou trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia v jednočinnom súbehu s prečinom ublíženia na zdraví. Podľa polície rušňovodič použil zvukové výstražné znamenie, ako aj rýchločinné brzdenie. Jedna z maloletých osôb utrpela devastačné zranenia nezlučiteľné so životom. Druhá osoba bola s ťažkými zraneniami prevezená do jednej z bratislavských nemocníc. U rušňovodiča alkohol nezistili.

Zemana chcú odvolať

Rušno bolo aj u našich susedov. Český prezident Miloš Zeman podľa výboru Senátu pre zahraničné veci, obranu a bezpečnosť nie je schopný vykonávať svoje povinnosti. Predseda výboru Pavel Fischer považuje správanie Zemana už dlho za nezlučiteľné s ústavou. Vyvrcholením bolo podľa neho jeho správanie počas krízy okolo útoku vo Vrběticiach. "Ak prezident republiky nemôže vykonávať svoj úrad, a k tomu sme dnes dospeli, potom je na mieste jeho odvolanie," povedal Fischer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok