Americkí hokejisti zlomili Nemcov a vybojovali na majstrovstvách sveta v Rige bronz

TA3 TASR
6.6.2021 16:57

Hokejisti USA zvíťazili v nedeľnom zápase o bronz na 84. majstrovstvách sveta v Rige nad Nemeckom 6:1. Američania zopakovali umiestnenie z MS 2018 v Kodani, celkovo vystúpili na bronzový stupienok už po deviaty raz v histórii.

Americkí hokejisti zlomili Nemcov a vybojovali na majstrovstvách bronz
TA3 TASR

o bronz: USA - Nemecko 6:1 (1:0, 4:0, 1:1)

Góly: 6. Wolanin, 27. Garland (Robertson, Wolanin), 29. Drury (Chmelevski), 32. Robertson (Garland, Thompson), 33. Moore (Garland, Thompson), 50. Donato (Clendening, Thompson) - 50. Bittner (Plachta, Kahun). Rozhodovali: Heikkinen, Vikman – Nikulainen, Sormunen (všetci Fín.), vylúčení: 7:6 na 2 min, navyše Chmelevski (USA) 5+DKZ za útok do oblasti hlavy a krku, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0.

USA: Petersen – Hellickson, Wolanin, Tennyson, Jones, Mackey, Wideman, Shea, Clendening – Moore, Robertson, Garland – Blackwell, Robinson, Labanc – Donato, Rooney, Thompson – Boyle, Drury, Chmelevski

Nemecko: Brückmann - Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Nowak, Wagner, Bittner, Gawanke – Reichel, Pföderl, Noebels – Plachta, Eisenschmid, Kahun – Rieder, Loibl, Kühnhackl – Kastner, Krämmer, Peterka

Najproduktívnejším hráčom zápasu bol Tage Thompson

Zápas rozhodli zámorskí hráči v druhej tretine, keď v rozmedzí od 27. do 33. minúty nasúkali súperovi štyri góly. Najproduktívnejším hráčom zápasu bol krídelník Tage Thompson, na triumfe USA sa podieľal tromi asistenciami.

Američania za uplynulých deväť rokov vybojovali už štvrtý bronz, okrem Rigy a Kodane sa im to podarilo aj v roku 2015 v Prahe a v roku 2013 v Štokholme. Nemci majú z MS štyri medaily, dve strieborné a dve bronzové. Naposledy sa však tešili z medailového umiestnenia na MS v roku 1953 v Zürichu, kde vo finále prehrali so Švédskom.

Nemci hrali už po 59 sekundách dlhú štvorminútovú presilovku, ale nevypracovali si v nej gólovú šancu. Naopak, mohli inkasovať po úniku Robinsona, ktorý však nepretlačil puk na lepšie stojaceho spoluhráča. Ihneď po návrate vylúčeného Robertsona sa dostal k puku Wolanin, keď oň obral na modrej čiare Plachtu a následne nedal kľučkou do bekhendu Brückmannovi šancu - 1:0. Zámorskí hráči postupne preberali taktovku hry do rúk, boli kreatívnejší v útočnom pásme a v prvej tretine mohli vyhrávať aj vyšším rozdielom. Šance Robertsona, Moorea, Rooneya i kapitána Boylea však zostali nevyužité.

V druhej tretine mal prvú šancu po prečíslení Garland, ale v dobrej pozícii ho vychytal nemecký brankár. Po podobnej akcii sa na opačnej strane dostal do sľubnej príležitosti Wagner, dopadol rovnako. Hra sa v druhej časti podobala na tú prvú, Američania boli o niečo nebezpečnejší, no Nemci mohli vyrovnať po nahodenej strele Jonasa Müllera, ktorý využil zakrytý výhľad Petersena. Jeho strela v sieti neskončila, no na druhej strane Garlandova už áno. Útočník USA dorazil puk do bránky po odrazenej strele Robertsona. Už o 98 sekúnd neskôr viedli zámorskí hráči o tri góly, Drury zakončil prečíslenie presnou ranou po bekhendovom blafáku. Petersena potom zachránila žŕdka po strele Seidera, o pár sekúnd neskôr jeho spoluhráč Robertson mieril presne a strelil už štvrtý gól USA. Američania už boli v tom čase jasnými pánmi na ľade, skóre druhej tretiny uzavrel v 33. minúte Moore. Nemcom nepomohla ku gólu ani dvojminútová presilovka piatich proti trom.

Donato stanovil konečné skóre

Hráčov USA nemohlo v ceste za bronzom už nič zastaviť, v úvode tretej časti zahodil veľkú príležitosť v presilovej hre Labanc. Nemeckým reprezentantom sa potom predsa len podarilo streliť aspoň jeden gól zásluhou Bittnera, ale Donato už o 25 sekúnd neskôr stanovil konečné skóre. Potom sa zápas už len dohrával, Američania ho kontrolovali až do úplného konca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok