Lipšic o SIS: Predpokladám, že také stretnutie už nebude. Nevidel som jeho pridanú hodnotu

TA3
6.6.2021 13:28

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic je presvedčený, že proti jeho predchodcovi Dušanovi Kováčikovi existuje dostatok dôkazov. Stretnutie v SIS bolo podľa neho zbytočné. Myslí si, že kolúzna väzba začala byť politickou témou až keď došlo k trestným stíhaniam voči ľuďom, ktorí mali pocit, že sú nedotknuteľní.

Situácia okolo Kováčika

Lipšic je presvedčený, že proti bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčovi je dostatok dôkazov. Bude podľa neho dôležité, aby na hlavné pojednávanie v júli prišli médiá, ale aj politici, ktorí spochybňujú vedené trestné stíhania. "Aby sa na verejnom pojednávaní mohli oboznámiť s dôkaznou situáciou, pretože tá je podľa mojej mienky pomerne silná,” dodal s tým, že v krátkej dobe budú podávať ďalšie obžaloby v závažných trestných veciach.

Stretnutie v SIS a trestné stíhania

Lipšic stretnutie v SIS ako tajné nevnímal. Tvrdí, že o ňom informoval aj svojich kolegov na Úrade špeciálnej prokuratúry. Schôdzku považoval za zbytočnú. “Predpokladám, že také stretnutie už nebude a nevidel som jeho pridanú hodnotu.”.

Špeciálny prokurátor si myslí, že je mnoho ľudí nervóznych z toho, kam až trestné stíhania povedú. "Preto sa tie ataky a tlačovky stávajú čoraz častejšími. Ak si niekto myslí, že týmto vyšetrovateľov, operatívcov alebo nás prokurátorov odradí od toho, na akej ceste sme, tak sa podľa mojej mienky veľmi, ale veľmi mýli.”.

Lipšič zároveň dodáva, že do dnešného dňa nevidel žiaden dôkaz, ktorý by potvrdzoval, že dochádza k manipulácii trestného stíhania alebo k zosúlaďovaniu výpovedí spolupracujúcich obvinených. Vyzdvihuje, že sa v minulosti vďaka inštitútom, ako je spolupracujúci obvinený podarilo odstíhať a odsúdiť predstaviteľov najnebezpečnejších zločineckých skupín.

"Zrazu, keď vyšetrovanie nejde iba po hrubokrkej mafii, ale ja po bielych golieroch, po špičkách polície, justície, politiky, tak zrazu sú vyšetrovatelia, prokurátori a kľúčové inštitúty spochybňované,".  Lipšic však verí, že sa do doby "našich ľudí, ktorí boli nedotknuteľní," už nikdy nevrátime. 

Vzťahy s politikmi a kolúzna väzba

Lipšic dodal, že sa kvôli povinnostiam, ktoré vyplývajú z jeho funkcie, bude stretávať s politkmi. "Problém by som videl, keby som udržiaval nadštandardné spoločenské kontakty s politikmi. Musia to byť pracovné stretnutia k témam, ktoré priamo súvisia so špeciálnou prokuratúrou," objasnil. 

Kolúzna väzba doteraz podľa neho nebola nijaká vážna politická téma. "Stala sa politickou témou v okamihu, keď vedieme trestné stíhania aj voči ľuďom, ktorí možno v minulosti mali pocit, že sú nedotknuteľní," konkretizoval.

Tvrdí, že počas jeho pôsobenia na ministerstve spravodlivosti bola zrekonštruovaná najväčšia väznica na Slovensku, v Leopoldove. "Samozrejme, bolo asi možné urobiť viac. Nebolo na to toľko peňazí, koľko by podľa mna zlepšovanie podmienok väzby vyžadovalo.".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok