Psíčkari sú zdravší. Vedci prezradili, aký vplyv majú chlpáči na svojich majiteľov

TA3
6.6.2021 06:00

Nie nadarmo sú psy označované ako najlepší priatelia človeka. Vedci tvrdia, že dokážu prispievať k lepšiemu fyzickému, ale aj psychickému zdraviu svojho majiteľa. Aké benefity na vás čakajú, ak vlastníte štvornohého chlpáča?

Psíčkari sú zdravší. Vedci prezradili, aký vplyv majú chlpáči na svojich majiteľov
TASR/Jakub Kotian

Viaceré štúdie ukazujú, že vlastnenie psa ako domáceho miláčika napomáha k lepšiemu fyzickému, ale aj psychickému zdraviu. Časopis Medical News Today priniesol štúdiu, ktorá hovorí, že psy znižujú riziko predčasnej smrti u človeka až o tretinu. Vedci z Cambridge zas tvrdia, že u majiteľov psov sa vyskytuje nižšie riziko srdcových chorôb. 

Dôvodom môže byť zmena životného štýlu, ktorá u človeka väčšinou nastane po tom, čo sa pre psieho miláčika rozhodne. Ak ho totiž vlastníte, je samozrejmosťou, že s ním musíte najmenej dvakrát denne chodiť na prechádzky. Tým pádom vás psy udržujú v dobrej kondícii. Počas prechádzok sa vďaka nim zároveň ľahšie socializujete a zoznamujete s ostatnými "psíčkarmi". Takýmto spôsobom môžete jednoducho nadviazať nové priateľstvá. 

Ďalší výskum zas naznačuje, aký vplyv na nás môžu mať psy, keď sme ešte len v matkinom lone. Detí, ktorých matky trávili počas tehotenstva čas pri psoch,mali menšie riziko vzniku ekzému v ranom detstve. 

Asi najväčším benefitom psov je, že vám dokážu okamžite dodať energiu a prispieť k lepšej nálade. Pravdepodobne každý “psíčkar” pozná ten pocit, keď sa po práci vráti domov a jeho verný psí priateľ ho zakaždým vrúcne víta. Vedci tvrdia, že pri interakcii so psami stúpa v našom tele hladina oxytocínu – hormónu šťastia, čo má za následok celkovú duševnú pohodu.

Psy dokonca znížujú príznaky depresie a zvyšujú odolnosť voči stresu. Preto sú často využívané na terapeutické účely. Vedec Briane Hare z Duke University v Durhame povedal v jednom z rozhovorov: “Psy zabezpečujú, aby sa ľudia cítili dobre a ich jedinou úlohou je pomáhať im v stresových situáciách, aby sa cítili lepšie.”. Vedci dokonca predpokladajú, že terapeutické psy môžu zlepšiť psychický stav detí liečených na rakovinu a pomôcť osobám s posttraumatickou stresovou poruchou.


Témy: pes Cambridge
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok