Fico dal plynárom ultimátum, majú zabudnúť na zdražovanie

TA3, SITA, TASR
16.10.2012 15:16

Vláda nevidí podľa premiéra Roberta Fica absolútne žiadny dôvod na to, aby nemecký a francúzsky menšinový akcionár Slovenského plynárenského priemyslu navrhoval zvýšenie ceny plynu pre domácnosti v roku 2013 v priemere o 18,56 %, prípadne až o 25,43 %

Ultimátum biznismenom

Takéto návrhy podľa neho predstavenstvo SPP schválilo 27. septembra a mali by byť bodom rokovania valného zhromaždenia 29. októbra.

"Oznamujem nemeckým a francúzskym akcionárom v SPP, že do zajtra do 10. hodiny do rána chcem mať písomné vyjadrenie, že sťahujú z rokovania valného zhromaždenia akékoľvek návrhy na zvyšovanie ceny plynu pre domácnosti," vyzval na dnešnej tlačovej konferencii Fico.

"Ak do zajtrajšej 10. hodiny nedostanem od predstaviteľov nemeckých a francúzskych akcionárov takéto písomné potvrdenie, že sťahujú návrh na zvýšenie ceny plynu pre domácnosti o viac ako 18 %, respektíve o viac ako 25 %, vláda SR nebude zajtra rokovať o súhlase týkajúceho sa prevodu akcií SPP od menšinových akcionárov na českú spoločnosť EPH," varoval.

"Ak záleží nemeckým a francúzskym biznismenom, ktorí neuveriteľne zarobili na SPP, tak budú musieť takéto potvrdenie zajtra na vládu dostať. Ak ho tam nedostanú, zajtra vláda o tejto téme jednoducho nebude rokovať," dodal Fico s tým, že návrhy na takéto výrazné zvýšenie cien plynu sú amorálne.

Premiér: V prípade Sólyoma sme nepochybili

Premiér sa vyjadril aj k ukončeným právnym ťahaniciam s Maďarskom. Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ v spore okolo neúspešného pokusu návštevy Lászlóa Sólyoma na Slovensko podľa neho potvrdzuje, že aj v citlivých medzinárodných témach sa Slovenská republika vždy správa tak, aby to zohľadňovalo medzinárodné záväzky krajiny.

"Slovenska republika v žiadnom prípade neporušila žiadne právo, a to ani európskeho spoločenstva, ani iné medzinárodné pravidlá v oblasti styku s hlavami štátov. Je pravda, že občan členského štátu EÚ má právo sa pohybovať a zdržiavať sa na území iného (členského) štátu. Ale takto široko koncipované právo sa nevzťahuje na hlavy štátov," zdôraznil na brífingu premiér.

Súdny dvor EÚ v Luxemburgu dnes dal v plnom rozsahu za pravdu slovenskej strane v súdnom spore, ktorý vznikol v súvislosti so zmarením návštevy bývalého maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma na Slovensku. Podľa rozsudku Slovensko neporušilo právo EÚ, keď mu odoprelo 21. augusta 2009 vstup na svoje územie. Súdny dvor tak žalobu Maďarska zamietol v celom rozsahu.

Záznam z premiérovej tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok