Tencel je módny materiál budúcnosti, má takmer nulový dopad na životné prostredie

TA3/zm
7.6.2021 08:00

Hoci má svoju pomerne dlhú históriu, vo svete módy sa tencel začal skloňovať len posledné roky. Kultúra obliekania čoraz viac smeruje k udržateľnosti a spotrebitelia skúmajú, odkiaľ ich oblečenie pochádza a aké výrobné procesy boli pri jeho vzniku použité. Ak podobné témy riešite i vy, túto látku si zamilujete.

Tencel je módny materiál budúcnosti, má takmer nulový dopad na životné prostredie
Pexels/Liza Summer

S pojmom Tencel ste sa možno ešte nestretli, no určite ste ho už držali v rukách. Ide o značkový názov vlákna známeho ako lyocell, ktorý sa získava z dužiny dreva eukalyptu. Pri jeho výrobe sa nemíňa ani zďaleka toľko vody ako je to pri iných materiáloch. Navyše pochádza z obnoviteľných zdrojov.

Medzi viskózou a hodvábom

Tencel pocitovo pripomína viskózu, keďže sa pri výrobe oboch používajú vlákna z regenerovanej celulózy. Zásadný rozdiel je však pri výrobe, čo je dôvod, prečo sa táto látka za posledné roky stala módnym hitom.

Často sa pripodobňuje i hodvábu, keďže ide o veľmi mäkký a príjemný materiál už na dotyk. Látka je tiež priedušná, saje pot, ale vlhkosť i uvoľňuje smerom von, vďaka čomu ide o perfektný materiál na leto či športové oblečenie.    

V porovnaní napríklad s bavlnou, ktorá má podobné vlastnosti, je Tencel oveľa pevnejší a odolnejší.

Ekologický materiál

Udržateľnosť v móde sa najskôr riešila z hľadiska výroby jednotlivých kusov oblečenia a ženy po celom svete odmietali podporovať reťazce rýchlej módy, ktorá kvantá oblečenia vyrábala v rozvojových krajinách a za neľudských podmienok.

Téma pomalej módy aktuálne rieši nielen ľudské zdroje, ale i výrobné procesy a ich vplyv na životné prostredie. Tencel má naň takmer nulový dopad. Drevo eukalyptu, z ktorého sa vyrába, pochádza z obnoviteľných lesných porastov. Rozpúšťadlá, ktoré figurujú pri výrobe každej látky, sú v tomto prípade na viac ako 99 percent zrecyklované.

Najzásadnejším číslom, prečo je Tencel označovaný ako materiál budúcnosti, je spotreba vody. Pri jeho výrobe sa jej minie až 20 násobne menej ako pri spracovaní bavlny.        

Keď vlákna Tencelu doslúžia, sú biologicky rozložiteľné a plne kompostovateľné.

Pri výrobe Tencelu sa minie až 20 násobne menej vody ako pri spracovaní bavlny. Keď vlákna doslúžia, sú biologicky rozložiteľné a plne kompostovateľné.       

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok