Argentína a Srbsko oficiálne spustili výrobu vakcíny Sputnik

TA3 TASR
4.6.2021 22:27

Argentína a Srbsko v piatok oficiálne spustili priemyselnú výrobu ruskej vakcíny Sputnik V proti chorobe Covid-19. Informovala o tom ruská štátna televízna stanica Rossija 24.

vakcína Sputnik V očkovanie (1140px) TASR/AP
TASR/AP

Výrobu symbolicky spustil aj Putin

Výrobu v oboch krajinách symbolicky, spolu s miestnym prezidentom, spúšťal prostredníctvom videohovoru vysielaného v televízii aj ruský prezident Vladimir Putin, dodala agentúra Reuters. Ruská vakcína vyrobená v Argentíne a Srbsku uspokojí najskôr potreby domáceho trhu. Predpokladá sa, že vyvážať sa bude v neskoršej fáze, uviedol vo svojom vyhlásení Ruský fond priamych investícií, ktorý vakcínu uvádza na trh. V Srbsku sa Sputnik V bude vyrábať v Inštitúte pre virológiu, vakcíny a séra Torlak v Belehrade.

Ako spresnila agentúra Tanjug, prezident Vladimir Putin a jeho srbský kolega Aleksandar Vučič spustili výrobu symbolicky prostredníctvom videokonferencie. Výrobnú linku priamo na mieste spustila riaditeľka belehradského inštitútu Vera Stoiljkovičová. Vo svojom krátkom príhovore pripomenula, že Srbsko bude prvou krajinou v Európe, ktorá začne vyrábať ruskú vakcínu. "Srbsko bolo jednou z prvých krajín v Európe, kde sa  očkovalo vakcínou Sputnik V. Dnes je Srbsko lídrom v Európe, pokiaľ ide o počet zaočkovaných občanov," uviedla s tým, že zaočkovaných je viac ako 30 percent dospelých obyvateľov Srbska, čo je "dvakrát viac ako európsky priemer".

Plánujú milióny dávok

Spočiatku, počas nasledujúcich štyroch až šiestich mesiacov, bude Torlakov inštitút vyrábať štyri milióny dávok vakcíny Sputnik V. Očakáva sa, že prvá várka očkovacej látky vyrobená v tomto inštitúte sa do očkovacích centier dostane asi o desať dní. Výroba vakcíny Sputnik V sa začala v piatok aj v Argentíne, informovala agentúra Interfax. Predpokladá sa, že do konca tohto roka sa v Argentíne vyrobí 100 miliónov dávok ruskej vakcíny.

Vakcína Sputnik V, vyvinutá ruským Gamalejovým štátnym výskumným centrom epidemiológie a mikrobiológie, je registrovaná v 66 krajinách a momentálne je v procese postupného preskúmavania Svetovou zdravotníckou organizáciou i Európskou agentúrou pre lieky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok