V TA3 o povinnej škôlke pre 5-ročné deti: Miest je málo, systém nie je pripravený

TA3
4.6.2021 21:20

Od septembra bude musieť každé 5-ročné dieťa chodiť do materskej školy. Miest je však málo. Mali samosprávy dostatok času pripraviť sa? V relácii Pozrime sa na to diskutovali Viera Leščáková (Za ľudí), členka výboru pre vzdelávanie, Zuzana Saganová, Aliancia súkromných jaslí a škôlok, Florián Giňa, starosta obce Jarovnice, Martin Chren, starosta mestskej časti Bratislava-Ružinov.

pozrime_1.jpg
TA3

Po novom sú povinné chodiť do škôlok aj 5-ročné deti, zápisy už skončili, ak ste to však nestihli, treba tak urobiť najneskôr do 31. augusta. "Ak to tak nebude po prvom septembri, ľudia porušujú zákon a bude to posudzované ako zanedbávanie starostlivosti," uviedla Zuzana Saganová s tým, že vzniká tlak na rodičov i samosprávy.

"Systém na toto nie je pripravený," dodala. Problém vzniká aj pri trojročných deťoch, ktoré tak môžu prísť o miesta v škôlke. Saganová však pripomenula, že ak už raz dieťa bolo prijaté, nemôže byť zo škôlky odobraté. "Problém je tiež v tom, že mladšie ročníky, ktoré by sa inak do škôlky dostali, teraz miesto mať nebudú," uviedla s tým, že nejasnosti sú aj v aktuálnom znení školského zákona.

Podľa Viery Leščákovej je však na stole poslanecký návrh, ktorý upravuje viaceré veci a nedostatky v zákone. "Je to nešťastne načasované, minister školstva však o tomto zákone široko diskutuje. Rozumiem aj Združeniu miest a obcí Slovenska, že to pripomienkovalo, na druhej strane vie sa o tom dlhšie a bol tu čas aj na prípravu. Najväčší problém je zrejme v Bratislave, kapacít však máme nedostatok už dlhodobo," uviedla.

Starosta Florián Giňa uviedol príklad z vlastnej obce, kde pre prijatie 5-ročných detí bude musieť odmietnuť tie 3-ročné. "Máme veľký problém, ako tieto deti umiestniť, kapacity škôlok sú nízke. Štát nevytvoril podmienky pre samosprávy," uviedol s tým, že so škôlkami je spojená aj veľká byrokracia. Vzniknúť môže aj to, že mnohí rodičia radšej nechajú svoje deti doma, do vzdialenejších lokalít vraj nemajú záujem ísť.

Starosta Ružinova Martin Chren to vidí podobne. "Bratislava trpí na nedostatok miest v škôlkach už niekoľko rokov, vážim si však, že minister školstva sa s nami rozpráva a snaží sa riešiť všetky problémy. Školský zákon vnzikol ešte skôr," uviedol. Obce a mestá ho vraj pripomienkovali niekoľkokrát, predtým boli však ignorované. "Porazení budú najmä rodičia menších detí vo väčších mestách," dodal. Súhlasí aj Saganová, podľa ktorej sú rodičia pod stresom a štát im aj týmto spôsobom odoberá vlastné rozhodnutia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok