Je zlúčenie ZP lúpežou, či krokom k lepšej starostlivosti?

TA3, TASR
16.10.2012 14:00

Ak Smer zrealizuje projekt jednej zdravotnej poisťovne, bude to najväčšia lúpež na občanoch v dejinách zdravotníctva. Tvrdí to exminister zdravotníctva za KDH Ivan Uhliarik. Súčasná ministerka Zuzana Zvolenská oponuje, že pripravovaný projekt bude krokom k lepšej zdravotnej starostlivosti.

Je zlúčenie ZP lúpežou, či krokom k lepšej starostlivosti?
SITA

Uhliarik: Štát vyplatí akcionárom stovky miliónov

Uhliarikovi prekáža, že sociálni demokrati plánujú minúť peniaze daňových poplatníkov na vyplatenie akcionárov súkromných ZP. "Systém jednej ZP bude znamenať to, že štát vyplatí stovky miliónov eur akcionárom súkromných ZP namiesto toho, aby peniaze investoval do nemocníc, na zdravotníkov či na pacientov," povedal na tlačovej konferencii.

Exminister zároveň varuje, že systém jednej ZP je návrat k socializmu, keď štát ľuďom všetko určoval a nemali na výber. Je presvedčený, že ľudia chcú mať možnosť vybrať si ZP. "Dnes sú v súkromných ZP poistené takmer dva milióny občanov, ktorí sú tam dobrovoľne," zdôraznil. Poukázal tiež na to, že systém viacerých ZP znamená súťaž o klienta s cieľom zvyšovať jeho spokojnosť.

S postupom Smeru-SD nesúhlasí ani podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný. "Vláda chce vyvlastniť súkromné ZP, to znamená, že sa rozhodla vyplatiť stovky miliónov eur z peňazí všetkých ľudí súkromným investorom, finančným skupinám. My odmietame takéto riešenie," vyhlásil.

Novotný sa obáva, že tieto peniaze sa nikdy do zdravotníctva nevrátia. "Potenciálny zisk sa rozplynie v neefektivite Všeobecnej zdravotnej poisťovne," poznamenal. Vláda by pritom tieto prostriedky mohla minúť na platy lekárov či zdravotných sestier.

S projektom jednej zdravotnej poisťovne nesúhlasí ani poslanec Mostu-Híd Tibor Bastrnák. "Projekt je v rozpore s ústavou zaručenou ochranou vlastníckeho práva, s medzinárodnými nástrojmi na ochranu investícií a s právom EÚ," upozornil. Zároveň zdôraznil, že v tomto prípade nejde o vyvlastnenie, ale skôr o znárodnenie. Uhliarik doplnil, že poslanci sa budú informovať u jednotlivých ZP o detailoch projektu. "A budeme sa pýtať na pre a proti projektu," uzavrel.

Zvolenská: Nejde len o zisky

Pri zavedení systému jednej zdravotnej poisťovne nejde len o zisky. Ide predovšetkým o to, že vláda má povinnosť občanom zabezpečiť zdravotnú starostlivosť a myslí si, že unitárnym systémom ju zabezpečí lepšie. Na dnešnom brífingu v parlamente to opozičným poslancom kritizujúcim unitárny systém odkázala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Zavedením súčasného pluralitného systému sa podľa nej nezlepšili zdravotné parametre obyvateľstva, len sa systém predražil. "Zmenu robíme preto, že si myslíme, že zlepšenie zdravotného stavu obyvateľstva nevieme zabezpečiť lepšie ako urobením takejto zásadnej zmeny, zmeny formy financovania a poskytovania zdravotnej starostlivosti," vysvetlila.

Opozičných poslancov zároveň upozornila, že hoci oni spochybnili výšku zisku zdravotných poisťovní vo výške 500 miliónov eur, samotné ZP túto výšku zisku v medzirezortnom pripomienkovom konaní nespochybnili. "Takže sa pýtam, koho záujmy poslanci zastupujú?" zamyslela sa Zvolenská.

Záznam z opozičnej tlačovej besedy

Záznam z TB ministerky Zvolenskej

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok