Rozbroje v Za ľudí môžu zasiahnuť pozíciu SaS. Sú dve možnosti

TA3
5.6.2021 06:00

Strana Za ľudí prechádza veľkými turbulenciami, skupina okolo ministerky Márie Kolíkovej vyjadrila nedôveru súčasnej šéfke strany Veronike Remišovej, hovorí sa aj o vytvorení určitej frakcie či platformy v rámci strany. Strana stojí podľa politológa Samuela Spáča na križovatke.

Veronika Remišová 1140px (TASR/Jaroslav Novák)
TASR/Jaroslav Novák

Čenská základňa a výrazné osobnosti

Za Remišovou stojí značná časť členskej základne, proti nej sú však viaceré osobnosti strany, ktoré sú výraznejšie a známejšie, zhodnotil politológ s tým, že na oboch týchto sférach záleží. "Výrazné osobnosti sú potrebné na získavanie voličskej podpory, členská základňa je nevyhnutná na mobilizáciu a posilňovanie strany na nižšej ako celonárodnej úrovni - lokálnej a regionálnej," vysvetlil Spáč. 

"Tieto dve skupiny nemôžu úspešne existovať jedna bez druhej. Buď teda k sebe nájdu cestu a nájde sa vnútri strany líder, ktorý dokáže ponúknuť široko akceptovateľnú alternatívu, alebo sa strana rozštiepi, prípadne pomaly upadne do zabudnutia," zhodnotil politológ.

Príčiny rozkolu

Podľa Spáča sú dva hlavné faktory, ktoré môžu za rozkol v strane. "Prvým je, že strana dlhodobo stagnuje v prieskumoch verejnej mienky a potáca sa okolo hranice zvoliteľnosti. Druhým je skutočnosť, že stranu opustili viaceré známe mená, ktoré boli garantom určitej kompetentnosti."

Za takýchto podmienok je podľa Spáča pochopiteľné, že môže vzniknúť dopyt po určitom impulze "a tým spravidla bývajú personálne zmeny, ktoré sú omnoho jednoduchšie, viditeľnejšie a zrozumiteľnejšie z pohľadu verejnosti".

Čo vládna koalícia?

Rozbroje v strane Za ľudí však neostávajú len problémom samotnej strany. Prípadný rozpad, či odchod Za ľudí z koalície priamo ovplyvní, s akou väčšinou bude koalícia vládnuť, "čo by vyžadovalo vyššiu mieru koordinácie a konzistentnosti naprieč jednotlivými klubmi", vysvetlil Spáč.

Zaujímavjším efektom môže byť podľa politológa fakt, že takýto vývoj by zasiahol pozíciu SaS. Záleží od toho, ako veľmi považuje SaS za dôležité vládu udržať. Podľa toho sa môžu rozvíjať dva rôzne scenáre.

"Ak je to pre SaS dôležité, tak to môže pozíciu strany a jej vyjednávací potenciál oslabiť, keďže by SaS prišla o partnera v koalícii s dvomi stranami, ktoré možno považovať za populistické," načrtol Spáč. Je však aj možnosť, že SaS nebude mať až taký záujem o udržanie vlády. "Ak by to pre SaS až také dôležité nebolo, tak by to, naopak, mohlo vyjednávací potenciál strany posilniť, pretože by hlasy SaS boli potrebné na presadenie návrhov, s ktorými by opozícia nesúhlasila," zhodnotil politológ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok