Pri učení by ste sa mali jazykom obklopiť. Čo pomôže a čo zmenila pandémia?

TA3
6.6.2021 07:00

Pandémia poznačila aj spôsob, ako sa vyučujú cudzie jazyky a presunula celý proces viac do online sveta. Na suverénnom prvenstve angličtiny v rebríčku popularity sa však nič nezmenilo.

sluchadlá relax učenie gauč žena 1140px (ČTK)
ČTK

V online priestore

Vplyvom pandémie sa musela klasická „prezenčná“ výučba transformovať do online priestoru. "Učenie jazykov online pred pandémiou sa dialo vačšinou cez rôzne aplikácie, bez aktívnej prítomnosti živého lektora. Počas pandémie sa tento prístup úplne zmenil," vysvetľuje Simon Summerling, šéf jazykovej školy Tower Academy. Študenti podľa neho objavili aj výhody online lekcií s lektormi, s ktorými komunikujú v reálnom čase, pričom sa nemusia nikam presúvať. "Efektivita výučby a rýchlosť pokroku je takmer rovnaká ako pri prezenčnej forme kurzu," hodnotí Summerling.

Jazykové preferencie sa na Slovensku za posledné roky nemenia. "Dlhodobo hrá prím angličtina," hovorí šéf jazykovky. Tá má podľa neho na trhu viac ako 80-percentný podiel. "Z týchto 20 percent najväčšiu časť dlhodobo ukrajuje nemčina. Zostatok sa delí medzi španielčinu, ruštinu, taliančinu a ostatné jazyky," hovorí.

Hodnota jazykov

Pri rozhodovaní o jazyku hrá rolu pracovné uplatnenie, záľuby, aj lepší pocit pri cestovaní. Hodnota niektorých jazykov však postupne porastie. Podľa Summerlinga sa z perspektívneho hľadiska oplatí investovať okrem angličtiny do exotických jazykov, ktoré ovláda neporovnateľne menšia skupina ľudí. "Geograficky sú zaujímavé chorvátčina a slovinčina. Obchodne napr. čínština, alebo ruština," konkretizuje.

Šéf jazykovej školy eviduje záujemcov o "perzský jazyk, slovinčinu, chorvátčinu a slovenčinu ako cudzí jazyk", čo hodnotí ako veľmi potešujúce. Skôr však podľa neho ide o výnimku ako trend. 

Čo pomôže pri učení?

Pre učenie je dôležitá najmä dobrá motivácia, vysvetľuje šéf jazykovej školy. Okrem pravidelných hodín s lektorom odporúča aj online cvičenia, "ktoré sú dnes súčasťou takmer každej modernej učebnice cudzích jazykov"

Výbornám pomocníkom pri učení je aj sledovanie filmov v pôvodnom znení, ako hovorí Summerling, "ideálne bez titulkov". "Keď s titulkami, odporúčame titulky v cieľovom cudzom jazyku, aby sa študent snažil pochopiť text bez materinského jazyka," radí. Ak ešte nie ste tak ďaleko, môžete si film či seriál pozrieť viackrát. "Opakovaním si tak študent akoby ukladá cudzí jazyk a upevňuje jeho pasívnu znalosť. Tá sa potom veľakrát aktivuje pri hovorených situáciách," vysvetľuje Summerling.

Ďalšou užitočnou metódou je aj čítanie v cudzom jazyku. V kníhkupectvách sú dostupné knihy, ktoré sa odllišujú aj jazykovými úrovňami. "Tým pádom si vie napríklad mierne pokročilý študent zabezpečiť knihu s takouto úrovňou, čím si opäť precvičuje niekoľko zručností naraz," odporúča Summerling. "Niet nad skvelý pocit satisfakcie, keď človek prečíta knihu v cudzom jazyku: upevňuje to nielen motiváciu, ale aj dôveru v seba samého," hovorí.

Pri učení podľa Summerlinga pomáha, čo najviac sa obklopovať cudzím jazykom. "Nastaviť si počítač či telefón v danom jazyku, počúvať rádio, či správy s programami v cudzom jazyku, alebo si oblepiť byt so slovíčkami, ktoré sa práve učíme," odporúča.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok