Slávne svadobné šaty princeznej Diany majú svoj príbeh. Vystavili ich v Londýne

TA3 ČTK
4.6.2021 12:16

V londýnskom Kensingtonskom paláci vystavujú šaty britskej kráľovskej rodiny. Medzi exponátmi sú aj legendárne svadobné šaty princeznej Diany, v ktorých sa v roku 1981 vydávala za princa Charlesa, alebo slávnostné róby kráľovnej Alžbety II.

Legendárne svadobné šaty princeznej Diany majú svoj príbeh
TASR/AP

Najdlhšia vlečka

Expozícia sa zameriava na jedinečné vzťahy medzi príslušníkmi monarchie a niektorými módnymi návrhármi, ale je ukážkou módnych trendov rôznych období. Výstava potrvá až do 2. januára 2022.

Dianine šaty, zdobené historickými krajkami, perlami a tisíckami flitrov, sú vystavené v špeciálnej vitríne na mieru, ktorú bolo treba vyrobiť kvôli viac ako sedem metrov dlhej vlečke, najdlhšej, aká kedy bola na kráľovskej svadbe použitá. Jej dĺžka spôsobila ťažkosti aj tesne pred obradom, pretože pri ceste príliš malým kočiarom sa pokrčila. Ešte pred katedrálou ju upravovali samotní tvorcovia, návrhári Elizabeth a David Emanuelovci, píše AFP.

Dvojica návrhárov na videu, ktoré je súčasťou expozície, spomína, ako im princezná prvýkrát zavolala. "Bol to jeden z tých okamihov, keď viete, že váš život už nikdy nebude ako predtým," hovorí Elizabeth Emanuelová. 

Šaty zamykali do trezoru

Návštevníci výstavy tiež napríklad zistia, koľko krajčírok na svadobných šatách pracovalo, alebo že sa šaty cez noc zamykali do trezoru. Tvorcovia museli bojovať aj so zvedavosťou novinárov, ktorí po dizajne šiat pátrali tak usilovne, že im návrhári do odpadkov podstrčili vzorky látok, ktoré nepoužili, dodáva AFP.

Výstava mapuje vývoj štýlu Dianinho obliekania od mladej slečny až po manželku následníka trónu. Niektoré šaty na výstavu zapožičali Dianini synovia William a Harry.

Súčasná panovníčka Alžbeta II. aj jej matka mali v obľube módne výtvory Normana Hartnella. Pre monarchiu začal šiť už v 30. rokoch, je autorom Alžbetiných svadobných aj korunovačných šiat. Na výstave sú aj ďakovné listy, ktoré mu panovníčka za odevy poslala, píše AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok