Koronasomnia sa netýka iba pozitívnych prípadov. Máte aj vy príznaky?

4.6.2021 09:00

Nespavosť sú problémy so zaspávaním alebo so spánkom ako takým. Pandémia však priniesla novú vlnu tohto stavu. Odkedy začala kríza COVID-19, zaznamenali spánkové laboratória nárast nespavosti a ďalšie poruchy, ktoré nazývame „koronasomnia“.

Koronasomnia sa netýka iba pozitívnych prípadov. Máte aj vy príznaky?
Pexels

Tento jav sa netýka iba ľudí zotavujúcich sa z COVID-19, ale aj tých, ktorých životy sa obrátili naruby strachom z nákazy, obavami o blízkych, práceneschopnosťou a sociálnymi problémami či izoláciou. Za minulý rok došlo na svete až k 30 percentnému nárastu predpísaných liekov na spanie. 

Kto je najviac ohrozený?

Každý sa môže stať obeťou nespavosti, najmä počas pandémie, tými najzraniteľnejšími sú ľudia prežívajúci nadmerný stres a úzkosť. Ide o ľudí, ktorí už majú nejaké zdravotné alebo psychiatrické problémy ako depresie. Rovnako o osoby, ktoré nemajú dobré vzťahy s rodinou a priateľmi. A nakoniec ľudia, ktorých socio-ekonomický stav nie je optimálny. Dobrou správou je, že existujú spôsoby, ako zmierniť príznaky.

Správnu spánkovú rutinu treba vytvoriť aj pre deti.

depresia stres Pexels

Vytvorte si zaspávací program

Málokto z nás má rovnaký denný režim ako pred pandémiou a väčšina z nás nechodí spať alebo sa nebudí v rovnakom čase, na aký sme boli zvyknutí. Rozhádzali sme si vnútorné hodiny. Nedodržiavame časy zaspávania ani ranného budenia, takže všetky biorytmy sú vypnuté, čo ovplyvňuje nielen kvalitu spánku, ale aj náladu a energiu. Vytvorte si správnu dennú rutinu. To neznamená neriešiť nič stresujúce hodinu pred spaním, žiadne platenie účtov alebo sledovanie spravodajstva. Namiesto toho robte niečo upokojujúce, zapáľte si sviečky, dajte si horúci kúpeľ. 

relax Pexels

Žiadny kofeín a alkohol pred spaním

Kofeín vie výrazne ovplyvniť náš spánok. Snažte sa nekonzumovať viac ako 200 miligramov (asi dve šálky kávy) kofeínu denne, poslednú niekoľko hodín pred spaním. Po prebudení je naša vlastná energia veľmi silná, takže pridanie stimulantu, akým je kofeín, je zbytočné. Ide len o zlý zvyk. Ak však počkáte 90 minút, keď tieto hormóny prirodzene poklesnú, bude káva oveľa efektívnejšia.

Od začiatku pandémie došlo k výraznému zvýšeniu spotreby alkoholu aj na Slovensku. Alkohol nie je dobrý spoločník na dobrý spánok, najmä počas pandémie, pretože ovplyvňuje našu imunitu. Alkohol dramaticky znižuje množstvo spánku v 3. a 4. fáze (vaše fyzicky najstabilizujúcejšie spánkové fázy). Dehydratuje nás, čo ovplyvňuje schopnosť tela dostať sa do hlbokého spánku. Priemernému človeku trvá metabolizácia jedného pohárika asi hodinu. Obmedzte príjem na jedno pivo alebo pohár vína denne, hodinu pred spaním si vypite ešte pohár vody.

alkohol Pexels

Únava a smútok

Medzi príčiny problémov so spánkom zaraďujeme aj depresie, pocity smútku, únavy a nedostatku energie, stratu záujmu o väčšinu bežných činností a problémy so sústredením. Medzi ďalšie príznaky úzkosti patrí napríklad pocit nepokoja alebo bezradnosti, podráždenosť a ťažkosti s ovládaním pocitov obáv. Ak sa trápite vy alebo poznáte niekoho s problémami duševného zdravia, vyhľadajte psychologickú pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok