Parlament sa púšťa do Zákonníka, opozícia avizuje diskusný maratón

TA3, TASR
16.10.2012 12:11

Po dvojtýždňovej prestávke sa poslanci opäť vrátili do svojich lavíc. Na programe majú viaceré body, vrátane Zákonníka práce, pri ktorom opozícia avizuje zdĺhavú diskusiu a množstvo pozmeňujúcich návrhov. Dianie v parlamente sleduje aj naša kolegyňa Ľuba Oravová.

Novela Zákonníka práce, zvyšovanie daní pre firmy a lepšie zarábajúcich zamestnancov, zmena spôsobu určovania cien liekov ako aj prvá fáza reformy štátnej správy čakajú na poslancov počas začínajúcej 8. schôdze parlamentu.

Právna norma, predložená ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Jánom Richterom, od začiatku budúceho roka obnovuje súbeh výpovednej lehoty a odstupného pri prepustení zamestnanca s pracovným pomerom dlhším ako dva roky. Výška odstupného má závisieť od počtu odpracovaných rokov.

Zmeny by mali nastať aj pri reťazení pracovných pomerov uzatvorených na určitý čas. Kým v súčasnosti možno pracovný pomer uzatvorený na určitý čas dohodnúť najdlhšie na tri roky a možno ho predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci troch rokov najviac trikrát, po novom by malo byť možné takýto pracovný pomer dohodnúť najdlhšie na dva roky.

Zamestnávateľ ho pritom bude môcť predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát. Rezort práce však upustil od toho, aby sa tieto obmedzenia vzťahovali aj na zamestnávanie agentúrou dočasného zamestnávania.

Novela Zákonníka práce zároveň vypúšťa niektoré znaky definície závislej práce. Ide o znaky, ktoré hovoria o vykonaní na náklady zamestnávateľa, jeho výrobnými prostriedkami a na zodpovednosť zamestnávateľa a o tom, že ide o výkon práce, kde sa opakujú určené činnosti. Ministerstvo práce chce spresnením definície závislej práce zabrániť tomu, aby zamestnanci boli nútení k zmene svojho pracovného statusu, ak majú naďalej vykonávať tú istú prácu.

Poslanci prerokujú aj novelu zákona o dani z príjmov, ktorá od začiatku budúceho roka zavedie viaceré zmeny v daňovej oblasti. Rezort financií návrhom zvyšuje sadzbu dane z príjmov pre právnické osoby na 23 percent. V prípade fyzických osôb sa má uplatňovať 19-percentná sadzba zo základu dane do výšky 176,8-násobku platného životného minima, a pri základe dane presahujúcom túto hranicu už 25-percentná sadzba. Vyššia daň sa tak bude týkať ľudí, ktorých príjem presahuje hranicu okolo 3 300 eur. Zároveň sa obmedzí možnosť uplatnenia 40-percentných paušálnych výdavkov zavedením ich maximálnej výšky v sume 5 040 eur ročne, respektíve 420 eur mesačne. Tiež sa ruší možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností.

Ceny liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín by na Slovensku nemali byť vyššie ako priemer troch najnižších cien v Európskej únii. Predpokladá to návrh novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov,, ktorý plénum prediskutuje v prvom čítaní. Vláda rovnako v novele zákona o liekoch navrhuje zákaz vernostných systémov na lieky na predpis, ako aj zrušenie reťazcov verejných lekární. Podľa rezortu zdravotníctva tieto opatrenia s marketingovým charakterom oslabujú odborný a zdravotnícky charakter činnosti lekární.

Záznam z hlasovania o programe schôdze

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok