Prieskum odhalil najčastejšie príčiny rozpadu manželstva, zostavili ich rozvodoví právnici

TA3/zm
6.6.2021 10:00

Čoraz vyššia rozvodovosť núti odborníkov skúmať, čo stojí za týmto novodobým trendom. Kým manželstvá našich rodičov a starých rodičov väčšinou vydržali celý život, naša generácia tento záväzok neberie až tak vážne.

Prieskum odhalil najčastejšie príčiny rozpadu manželstva, zostavili ich rozvodoví právnici
Pexels/cottonbro

Dôvody, prečo v súčasnej dobe manželstvá nevydržia, skúmali na slovo vzatí odborníci. Možno by ste čakali psychológov a párových terapeutov, no zoznam dali dokopy rozvodoví právnici. Tí vidia príčiny ukončenia manželstva denno-denne a s rozhádanými dvojicami prichádzajú do styku v ich prirodzenom, autentickom prostredí, na rozdiel od výskumov, ktoré realizujú vedci.

Anglickí rozvodoví právnici Slater a Gordon vytvorili rebríček manželských problémov z pozorovania pomerne veľkej vzorky, až dvetisíc párov. A tu sú najčastejšie dôvody.

Chýba dôvera i spoločné záujmy

Dôvera vo vzťahu je dôležitá a ak začne medzi partnermi chýbať, môže viesť až k rozvodu. Práve tento dôvod udávajú až 4 percentá párov, s ktorými sa rozvodoví právnici stretli. Najčastejšie dochádza k strate dôvery po nevere, vyplýva z prieskumu rozchádzajúcich sa manželov.

Keď do vzťahu pribudnú deti, mnohé sa zmení. Nemusí to zákonite viesť k rozchodu, ale to len v prípade, že sa zhodnete na výchove. Až 7 percentám párov sa to nepodarí a rozdielny názor na prístup k deťom ich vedie k rozvodu. Je to podobný problém, ako keď postupom času prestanete mať s partnerom spoločné záujmy, čo ako dôvod uvádza až 9 percent dvojíc.

Chlad i nedostatok sexu

Čísla rozvodovosti stúpajú, keď dôjde na intímne témy. Ak jeden z dvojice ochladne, môže to spôsobiť dlhodobé problémy a takáto frustrácia doženie manželov až na súd. Svoje by o tom vedelo povedať asi 11 percent. Konkrétne nedostatok sexu ako dôvod však udáva až 14 percent rozvádzajúcich sa, čiže keď tieto dve skupiny zrátame dokopy, vyjde z toho, že intimita je základom pevného zväzku.

Vysoké číslo, až 12 percent rozvodov, tvoria rodinné problémy so svokrovcami či inými príbuznými. A ešte viac to je v prípade, že sa s manželom za celé roky nedohodnete na deľbe práce a domácich povinnostiach. Keď to pretrváva príliš dlho, môže to byť dôvod na rozvod, aspoň podľa 16 percent párov zúčastnených v tomto prieskume.        

Práca na prvých priečkach  

Najvyššie sa v rebríčku rozpadu vzťahov však ocitá práca. Ak sa postaví medzi manželov, bojujete vlastne s neviditeľným súperom. 21 percent dvojíc má v rámci kariéry taký stres, že nezvládajú žiť svoj súkromný život. Ak sa k tomu pridajú aj problémy s financiami, ktoré uvádza ešte viac – 22 percent, ide o neprekonateľný problém, kvôli ktorému aj dlhoročné manželstvá končia na súde.

Rozvody u nás  

Prieskum sa realizoval v Anglicku, v našich končinách dominujú dve príčiny rozvodu. Podľa Štatistického úradu SR u nás vedie rozdielnosť pováh, názorov a záujmov. Na druhom mieste sa s obľubou do rozvodových papierov udáva heslo „ostatné príčiny“, za ktorými môže byť skutočne všeličo, no vraj najmä nevera, nezáujem o rodinu a alkohol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok