Pachuť v ústach a z ničoho nič? Nepanikárte, ale je to vážne

3.6.2021 18:00

Dali ste si rannú kávu, ktorá vám chutila zrazu inak? Aj toast s obľúbeným maslom bol akýsi nevýrazný? Strata čuchu a chuti je jedným z príznakov koronavírusu. Ak aj covid nemáte, treba byť v strehu.

Pachuť v ústach a z ničoho nič? Nepanikárte, ale je to vážne
pexels

Popálený jazyk či alergia

Jedli ste alebo pili niečo príliš horúce? Dočasne si môžete spôsobiť zmenu chuti. Príčinou je malá trauma chuťových pohárikov známa ako popálenie jazyka. Našťastie je to iba dočasný problém. Aj plný nos z dôvodu infekcie či alergie nám nedovolí vychutnať si jedlo. Čuch úzko súvisí s našou chuťou. Akonáhle vám upchatie nosa ustúpi, všetko sa vráti do starých koľají.


caj Pexels

Nosový polyp aj nové lieky

Zápal dutín vedie občas k nosovým polypom. Sú to výrastky vnútri nosa a objavujú sa skôr seniorom. Väčšinou nie sú nebezpečné. Polypy môžu brániť čuchu, čo má vplyv aj na vaše chuťové zmysly. Zmenšiť ho vedia nosové spreje, výplachy alebo perorálne steroidy. Aj niektoré lieky vedia „pokaziť“ chuť, vrátane tých na štítnu žľazu, vysoký krvný tlak, antimykotiká a lieky na chemoterapiu. Ak začínate s novým liekom a všimnete si náhlu zmenu chuti, zistite si, či je to častý vedľajší účinok.

lieky Pexels

Nemáte dosť slín alebo ste pozitívni

Zdroj problémov môže byť aj vo vašej imunite. Sjögrenov syndróm je autoimunitné ochorenie, ktoré vysúša sliznicu úst, čo ovplyvňuje aj prácu chuťových buniek. Pri zníženom množstve slín má človek skreslenú chuť v ústach, napríklad mu všetko chutí kovovo.

Zdá sa, že covid má obzvlášť rád čuchové nervy nosa. Ak pociťujete stratu čuchu alebo chuti, ako aj ďalšie bežné príznaky ochorenia, akými je horúčka, zimnica, kašeľ, bolesti svalov, bolesti hlavy či nádchu, urobte si test. Pacienti strácajú čuch do siedmich dní od infikovania. Aj po vyliečení skreslenie čuchu a chuti u niektorých pretrváva.

nos Pexels
Témy: liek COVID-19
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok