Kuba uvoľňuje pomery, po polstoročí umožní ľuďom cestovať

SITA
16.10.2012 10:45

Kubánci už od 14. januára nebudú viac potrebovať povolenie na vycestovanie do zahraničia. V utorok to oznámilo ministerstvo zahraničia. Ide tak o ďalšiu významnú reformu uzavretej komunistickej krajiny, ktorá robí v poslednej dobe malé krôčiky smerom k uvoľneniu systému.

Kuba uvoľňuje pomery, po polstoročí umožní ľuďom cestovať
SITA

Vláda tiež predĺžila obdobie, počas ktorého občania "ostrova slobody" môžu ostať v zahraničí z 11 na 24 mesiacov.

Nový zákon vstúpi do platnosti do 90 dní, uviedlo ministerstvo v stanovisku. Kuba zaviedla prísne cestovné zákazy pred polstoročím, nepodarilo sa jej však zabrániť tisíckam ľudí, aby každoročne emigrovali ilegálne, niekedy nebezpečnými vodnými cestami na chatrných člnoch.

Od roku 1966 americká vláda zaručila Kubáncom automatický pobyt, pokiaľ sa im podarí dostať až do Spojených štátov. Na to, aby sa dostali do zahraničia legálne, potrebovali predložiť pozvánku a dostať povolenie.

Komplikovaný byrokratický proces na získanie víz a povolenia často zahŕňa rôzne poplatky, pre ktoré si mnohí Kubánci, ktorí zarábajú menej než 20 dolárov mesačne, cestu do zahraničia nemôžu dovoliť. Napriek všetkému každoročne aj legálne emigrujú tisíce Kubáncov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok