Výjazdový tím zvládol v Banskobystrickom kraji zaočkovať tisíce ľudí

TA3 TASR
3.6.2021 11:30

Výjazdový vakcinačný tím v Banskobystrickom samosprávnom kraji zaočkoval proti novému koronavírusu 3742 klientov domovov sociálnych služieb. Informovala o tom hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje.

Očkovanie 1140 px
TASR/AP

Desiatky domovoch sociálnych služieb

Vakcinačný tím organizovala nemocnica v spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom. Klientov v 82 domovoch sociálnych služieb očkovali v mesiacoch február až máj tohto roka oboma dávkami vakcíny.

Výjazdové očkovanie sa týkalo ľudí v domovoch sociálnych služieb, ktorí patrili k rizikovej skupine šíriacej sa infekcie a nemali možnosť prísť do vakcinačného centra osobne. Kraj podľa hovorkyne poskytol prepravu, zabezpečoval organizáciu a komunikáciu s jednotlivými zariadeniami a vyčlenil sestru, ktorá pomáhala s aplikáciou vakcín v zariadeniach, kde sestru nemali. 

Na vakcíny dohliadala farmaceutka

„Nemocnica zabezpečovala plánovanie, zostavovanie očkovacích tímov, prípravu ambulantných správ a potvrdení o očkovaní, spracovanie dokumentácie zasielanej na ministerstvo zdravotníctva a najmä prípravu vakcín,“ zhrnula Maťašeje s tým, že vakcína Pfizer/Biontech má zložitý chladiaci reťazec, preto pri vzdialenejších lokalitách musela byť súčasťou výjazdového tímu aj farmaceutka. „Transportovala vakcíny v chladničke a na mieste zabezpečovala riedenie, aby bola zaistená ich 6-hodinová účinnosť,“ poznamenala.

„U žiadneho z klientov zariadení, v ktorých sme očkovali, nebola významnejšia reakcia, ojedinele sa vyskytli nezávažné prejavy ako bolesti ruky, zvýšená teplota,“ zhodnotil koordinátor výjazdového vakcinačného tímu Daniel Ján Havaj.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok