Obchodovanie s ľuďmi nevymizlo. Každou štvrtou obeťou bolo vlani na Slovensku dieťa

TA3 TASR
3.6.2021 11:11

Každou štvrtou identifikovanou obeťou obchodovania s ľuďmi na Slovensku bolo v roku 2020 dieťa. Rok predtým tvorili necelú šestinu. Celkovo vlani identifikovali 62 obetí obchodovania. Išlo o 27 mužov a 35 žien, z toho 16 detí.

obchodovanie s ľuďmi
TASR/MV SR

Informovala o tom Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra. "Slovensko zostáva i naďalej krajinou pôvodu obetí, teda zdrojovou krajinou, hoci už tretí rok zaznamenávame zvýšenie identifikovaných slovenských obetí náborovaných a zároveň aj vykorisťovaných na Slovensku," priblížila Paulenová. 

Vplyv brexitu sa ešte neprejavil

Zdrojovou krajinou obetí bolo Slovensko najmä pre Veľkú Britániu, ako aj ďalšie európske krajiny, ako sú Nemecko, Írsko, Rakúsko, Taliansko, Česká republika, Belgicko, Dánsko a Grécko. "Vplyv brexitu sa z hľadiska krajiny vykorisťovania obetí v roku 2020 ešte neprejavil," poznamenala Paulenová.

Sexuálne boli vlani vykorisťované len ženské obete, z čoho až polovicu tvorili dievčatá do 18 rokov. "Najmladšia detská obeť sexuálneho vykorisťovania mala len 11 rokov," doplnilo ministerstvo. Ženy a deti boli sexuálne vykorisťované predovšetkým na Slovensku a v Nemecku, niekoľko prípadov sa vyskytlo v Írsku, Veľkej Británii a v Českej republike.

V prípadoch núteného sobáša zaznamenali výlučne ženské obete, pričom takmer polovicu tvorili detské obete. „Zneužívanie ľudí a obzvlášť malých detí na žobranie, prostitúciu, či nútený sobáš je neprípustné. Ubezpečujem občanov, že s našimi odborníkmi z rezortu vnútra a polície robíme maximum pri odhaľovaní týchto prípadov a poskytovaní včasnej pomoci obetiam,“ zdôraznil minister vnútra Roman Mikulec.

Nútené práce aj žobranie

Mužské obete boli v roku 2020 vykorisťované na účel nútenej práce alebo núteného žobrania. Prevládalo pracovné vykorisťovanie, vlani išlo výlučne len o dospelých mužov vykorisťovaných najmä vo Veľkej Británii. Obete núteného žobrania boli vykorisťované na Slovensku, v Nemecku alebo Rakúsku. "Tri detské obete – chlapci - boli vykorisťované na účel núteného žobrania, pričom najmladšia obeť mala len 5 mesiacov," uviedol rezort.

Informácie pochádzajú z materiálu s názvom Situačná správa pre oblasť boja proti obchodovaniu s ľuďmi v SR za rok 2020. Pripravilo ju Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality MV SR, ako národný spravodajca za Slovenskú republiku pri Európskej komisii pre túto oblasť. Na príprave situačnej správy participovala najmä Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru, ktorá je špecializovaným útvarom polície pre objasňovanie prípadov obchodovania s ľuďmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok