Tak takto?!: Po škandále s odpočúvaním politikov zostalo ticho

TA3
3.6.2021 09:19

V štandardných diplomatických pomeroch by sa zrejme už sťahovali veľvyslanci. Teraz je okolo škandálu s odpočúvaním vrcholových európskych politikov americkou tajnou službou NSA ticho.

Angela Merkelová 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Americká Národná bezpečnostná agentúra v rokoch 2012-2014 odpočúvala pomocou dánskej spravodajskej služby nemeckých, švédskych, nórskych, holandských a francúzskych koaličných aj opozičných top politikov. Cez "napichnutý" podmorský kábel sa dostali k ich telefonátom, textovým správam a četom.

Už v roku 2015 sa zverejnilo, že Američania mali prístup ku komunikácii Angely Merkelovej, ale Spolková prokuratúra vtedy vyšetrovanie zastavila. Teraz sa aféra opäť otvára novými zisteniami- že svojich partnerov v EÚ pomáhalo špehovať Dánsko.

Ako spolupracujú tajné služby členských krajín NATO a Európskej únie? Prečo USA potrebovali odpočúvať vplyvných európskych politikov? Neveria im? Podozrievali ich z poškodzovania amerických záujmov? Ako by sa k zisteniam o odpočúvaní mali postaviť európski politici?

O zákulisí tajných služieb bude Anka Žitná v dnešnej relácii Tak takto?! hovoriť s bezpečnostným expertom Andorom Sándorom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok