Clintonová vzala na seba vinu za zlyhanie bezpečnosti v Benghází

TASR
16.10.2012 07:37

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová v pondelok večer vyhlásila, že ochrana amerických diplomatov je jej úloha. Zároveň vzala na seba vinu za zlyhanie bezpečnosti, ktoré minulý mesiac viedlo k smrti štyroch Američanov v Líbyi.

Clintonová vzala na seba vinu za zlyhanie bezpečnosti v Benghází
SITA

"Beriem zodpovednosť na seba," povedala Clintonová pre americkú spravodajskú televíziu CNN počas cesty do Limy, hlavného mesta Peru.

Útok na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází, kde sa stal obeťou aj veľvyslanec USA Chris Stevens, sa najprv pripisoval davu ľudí rozhnevaných protiislamským filmom americkej produkcie. Nedávne zistenia však ukázali, že žiadny dav ľudí tam nebol, a to posilnilo pochybnosti o politickej reakcii administratívy Baracka Obamu na celý incident. Spojené štáty sa pritom pripravujú na prezidentské voľby, ktoré sa budú konať 6. novembra.

Predstavitelia ministerstva zahraničných vecí minulý týždeň vypovedali v Kongrese, že americkí diplomati v Líbyi žiadali o posilnenie bezpečnosti, ale ich žiadosti ostali bez odozvy. O niekoľko mesiacov tam skutočne došlo k útoku, a to práve 11. septembra, presne v deň 11. výročia teroristických útokov na USA. Tento útok teraz pripisujú militantom, pravdepodobne napojeným na teroristické siete vrátane al-Káidy.

Ministerka tiež vyzvala všetkých vo Washingtone na zdržanlivosť, kým sa vraždy v Benghází nevyšetria.
Clintonová zdôraznila, že ani Obama ani predstavitelia Bieleho domu sa nezúčastňujú na rozhodnutiach o bezpečnosti diplomatov.

Politička uviedla, že ministerstvo zahraničných vecí musí pokračovať v práci v krajinách, kde sú vážne bezpečnostné riziká.

"Nemôžeme sa vzdať," povedala Clintonová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok