S cibuľou a cesnakom opatrne: Ich skladovanie je veda, môžu vás aj otráviť

2.6.2021 18:00

Veľa čerstvých potravín vydrží v chladničke dlhšie ako v špajzi. Táto skutočnosť však neplatí pre najčastejšie kupované plodiny, akými je cibuľa a cesnak. Vystavte ich neprimeranej teplote a môžete sa otráviť.

S cibuľou a cesnakom opatrne: Ich skladovanie je veda, môžu vás aj otráviť
Pexels

Strácajú na kvalite

Aj keď ovocie a zelenina môžu pri správnom skladovaní vydržať v chladničke aj týždne, cibuľa a cesnak nie sú technicky zeleninou a skutočne nemajú radi teploty okolo nuly. Cibuľa v extrémnom chlade absorbuje viac vlhkosti, takže sa rýchlejšie skazí. Aj škroby sa menia rýchlejšie na cukor. S cesnakom je to trochu odlišné. Jeho skladovanie v chladničke stimuluje klíčenie. A hoci naklíčený cesnak nie je škodlivý, klíčenie je ukazovateľ toho, že už dosiahol svoju najvyššiu kvalitu.

Správne skladovanie

Namiesto toho, aby ste ich odložili do chladničky, skladujte celú cibuľu na suchom a dobre vetranom mieste. Vlhkosť alebo nedostatok prúdenia vzduchu urýchli jej znehodnotenie a slnečné svetlo spôsobí jej klíčenie. Ak je správne skladovaná, má mimoriadnu trvanlivosť, až 30 dní. Cesnak by sa mal skladovať rovnakým spôsobom, v chladnej, suchej a dobre vetranej miestnosti. Takto ošetrený vydrží dlhšie ako cibuľa, pri najideálnejších podmienkach asi 3 až 5 mesiacov.

V potravinách vyberajte iba cesnak a cibuľu s najväčšou váhou. 

chladnicka Pexels

Olúpané, nasekané, zamrazené

Koľkí z vás robia chybu, že nakrájanú cibuľu odložia do priehradky na zeleninu a zavrú za ňou dvere do chladničky? Olúpaná cibuľa zbavená vrchnej vrstvy by mala byť síce v chlade, ale iba v miernom. Okrem silnej arómy, ktorú by v chladničke šírila, vydržala by vám v nej maximálne pár dní. Olúpaný alebo nasekaný cesnak však na druhú stranu musíte zamraziť. Najlepšie sa uchováva v kombinácii s olejom. Pretláčajte ho, až kým nevznikne hustá pasta. Výslednú cesnakovo-olejovú pasti potom zamrazte vo vzduchotesnej nádobe.

VAROVANIE: Cesnakové pyré nesmiete ponechať pri izbovej teplote. Ľahko sa tým podporí rast baktérií Clostridium botulinum. Produkujú neurotoxín, ktorý patrí medzi najsilnejšie známe jedy.

cesnak Pexels

Zdravé nakupovanie

V potravinách vyberajte cibuľu so suchou vonkajšou šupkou a bez škvŕn. V ideálnom prípade by mala byť hlavička ťažká a bez vône. Pri cesnaku tiež rozhoduje váha. Aj strapec strúčikov by mal byť ťažší. Hlavičky svetlých rozmerov zvyčajne naznačujú, že niektoré strúčiky sú rozpadnuté alebo scvrknuté. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok