Pandemická pomoc niekde skončí, niekde nie. Zamestnávatelia hovoria o chaose

TA3 TASR
2.6.2021 16:28

Zamestnávatelia združení v Klube 500 vyzývajú vládu, aby zachovala štátnu pomoc v takej podobe, v akej je v súčasnosti, do konca roka. Pomoc totiž má trvať do konca júna, pričom minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) avizoval naviazanie pomoci na Covid automat, čiže bude závisieť od epidemiologickej situácie v okrese.

zamestnanci spoločnosť mzda 1140px (SITA/Tomáš Somr)
SITA/Tomáš Somr

Zlé rozhodnutie

Klub 500 považuje za zlé rozhodnutie, aby pomoc bola vyplácaná len v najhorších okresoch, a nie všetkým podnikom, ktorým klesli tržby. Do firiem to podľa klubu prinesie chaos. Pomoc chcú zachovať do konca roka, a to práve preto, lebo od Nového roka už má nastúpiť systém trvalého kurzarbeitu.

Podľa klubu sa už po novom nemá pri pomoci počítať s najviac využívaným paušálnym príspevkom pri poklese tržieb, určeným na zaplatenie mzdových nákladov zamestnancov. Je to podľa združenia nedomyslené rozhodnutie, ktorým štát potrestá už aj tak krízou vyčerpané firmy, ich zamestnancov a v konečnom dôsledku aj celú krajinu.

"Pomoc na udržanie pracovných miest je v princípe  ´investícia´ štátu na zabezpečenie svojich budúcich príjmov, z ktorých krajina funguje. Matematika je teda jednoduchá. Ak podnik udrží pracovné miesto a zamestnanca neprepustí, ten neskončí na úrade práce a nebude odkázaný na dávky od štátu," ilustroval výkonný riaditeľ klubu Tibor Gregor.

Zmeny prichádzajú v nesprávnom čase

Práve prepúšťanie podľa klubu hrozí, ak štát nepodá firmám pomocnú ruku. Po ďalšej vlne pandémie sa tak podľa združenia môže stať, že priemysel sa ocitne v rovnakej situácii ako gastrosektor, ktorý momentálne čelí nedostatku kvalifikovaných zamestnancov.

Klub tiež zdôraznil, že zmeny prichádzajú v nesprávnom čase – pol roka predtým, ako začne platiť trvalý kurzarbeit. "Akú má logiku rušiť podporu pre firmy na základe poklesu tržieb, ak teraz táto podpora je, pol roka tu nebude a budúci rok s príchodom zákona o kurzarbeite tu znova bude?" pýta sa Gregor. Poukázal aj na zmätky, ktoré prinesie naviazanie pomoci na COVID automat, ktorý sa mení každý týždeň.

Rezort práce v reakcii uviedol, že jednotlivé opatrenia finančnej pomoci na ochranu pracovných miest plánuje naviazať na opatrenia COVID automatu tak, aby kopírovali aktuálnu pandemickú situáciu a s ňou súvisiace obmedzenia, ktoré sa líšia podľa stupňa varovania. "O detailoch naviazania finančnej pomoci v súčasnosti prebiehajú rokovania na úrovni vlády," poznamenala hovorkyňa ministra práce Eva Rovenská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok