Na cestovateľskej mape už bude Slovensko správne. Chybu opravujú

TA3 TASR
2.6.2021 15:00

Slovensko by sa malo na cestovateľskej mape Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb zobrazovať podľa správnych dát od štvrtka 3. júna. V reakcii na medializované problémy s nahlasovaním dát o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

"Všetky potrebné kroky sme prijali ešte pred medializáciou vzniknutého stavu. Už niekoľko dní intenzívne komunikujeme s ECDC. Včera vo večerných hodinách nám potvrdili, že mapu na základe správnych dát, ktoré sme im zaslali 31. mája, aktualizujú zajtra," povedala Račková. Ozrejmila, že úrad kontaktoval aj české zdravotnícke autority a situáciu im objasnil. Slovensko je pre Česko na základe nesprávnej cestovnej mapy v súčasnosti červené, čo znamená, že sa považuje za krajinu s vysokým rizikom nákazy.

ÚVZ ubezpečuje ľudí, že situáciu, ktorá má vplyv na podmienky vstupu do jednotlivých európskych krajín, urgentne rieši. "Sme si vedomí jej naliehavosti a intenzívne pracujeme na tom, aby bolo všetko uvedené na správnu mieru v čo najkratšom čase," doplnila Račková.

Vysvetlila, že ECDC nedávno zmenilo štruktúru hlásených dát. "K nedorozumeniu došlo z dôvodu, že ECDC čerpalo dáta z viacerých platforiem – nielen z európskeho systému TESSy, ale aj z iných zdrojov – národných a medzinárodných," doplnila. "V tejto súvislosti priznávame zlyhanie ľudského faktora, keď sa do systému TESSy zaslali neúplné údaje. Veľmi nás to mrzí a verejnosti sa ospravedlňujeme," zhrnula hovorkyňa.

ÚVZ ubezpečuje ľudí, že situáciu, ktorá má vplyv na podmienky vstupu do jednotlivých európskych krajín, urgentne rieši.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok