Budeme očkovať aj čínskou vakcínou? Čaká sa na Európsku liekovú agentúru

TA3 TASR
2.6.2021 13:54

To, či Slovensko v rámci očkovania proti novému koronavírusu využije aj čínsku vakcínu od spoločnosti Sinovac Biotech, záleží od jej schválenia Európskou liekovou agentúrou. Po rokovaní vlády to povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

koronavírus očkovanie Sinovac vakcína (1140px) TASR/AP
TASR/AP

Hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková uviedla, že vakcína sa nachádza v procese priebežného posudzovania, tzv. rolling review zo strany EMA od 4. mája. Priblížila, že ide zatiaľ o poslednú vakcínu zaradenú do rolling review. "Okrem nej sa v procese nachádzajú vakcíny od spoločností CureVac, Novavax a vakcína Sputnik V," uviedla.

Podľa ŠÚKL nateraz nie je známe, kedy by vakcína mohla byť registrovaná, keďže proces priebežného hodnotenia závisí najmä od toho, ako rýchlo a v akej kvalite dodáva žiadateľ potrebné informácie o kvalite, účinnosti a bezpečnosti vakcíny.

Svetová zdravotnícka organizácia v utorok schválila na núdzové použitie vakcínu vyrábanú čínskou spoločnosťou Sinovac Biotech. Vakcína CoronaVac sa stala v poradí druhou vakcínou čínskej výroby, ktorú WHO schválila na očkovanie proti chorobe Covid-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok