Výbor pre kontrolu SIS riešil aj odtajnenie správy, únik preverujú

TA3 TASR
2.6.2021 13:51

Slovenská informačná služba si stojí za informáciami, ktoré zaslala zákonným príjemcom. Údajné zverejnenie správy SIS na verejnosti sa preveruje, tajná služba poskytuje súčinnosť. Vyhlásil to riaditeľ SIS Michal Aláč po skončení parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS.

SIS Slovenská informačná služba
TASR

Ide o identickú písomnosť?

Aláč tvrdí, že SIS informácie získala zákonným spôsobom. Správa, ktorú SIS dala parlamentu, musí byť ešte podľa neho chránená príslušným stupňom utajenia. Na výbore riešili poslanci stretnutie špičiek štátu v budove SIS, ako aj následné zverejnenie údajnej správy SIS.

"Správa nebola odtajnená, ale existuje podozrenie, že sa v mediálnom priestore šíri nejaká písomnosť," povedal Aláč o správe, ktorú počuli poslanci minulý týždeň v pléne NR SR. Vyhlásil, že SIS informácie získala a distribuovala zákonným spôsobom. Únik správy je podľa neho príslušný preverovať iný orgán. "Skutočnosť je v štádiu preverovania, či ide o identickú písomnosť," povedal šéf SIS s tým, že tajná služba dodržala všetky opatrenia súvisiace s administratívnou bezpečnosťou.

To, ako zákonní príjemcovia pretavia informácie zo správy do svojich rozhodnutí, je podľa Aláča mimo pôsobnosť SIS. "SIS získala informácie, ktoré sú procesne využiteľné, ale nezískavame dôkazy," dodal. Potvrdil, že predmetom diskusie na výbore bolo aj prípadné odtajnenie správy. "Kým prebiehajú procesy preverovania na príslušných orgánoch, určite je záujem SR na zachovaní stupňa utajenia písomností," povedal novinárom. Dodal, že štátne inštitúcie vo veci konajú aj na základe informácií, ktoré im SIS postúpila. Aláč predpokladá, že keď dospejú k rozhodnutiu, verejnosť sa to dozvie.

Stretnutie v SIS bolo legitímne

Stretnutie špičiek štátu v sídle SIS bolo podľa Aláča legitímne. "SIS posiela príjemcom spravodajské informácie, a keď chce konkrétny príjemca prediskutovať informáciu, z pozície riaditeľa som povinný to s ním prediskutovať, aby náhodou nedošlo k chybnej interpretácii alebo aby niečo nevyznelo inak," ozrejmil. Uistil, že na stretnutí sa neriešili živé kauzy, ale spravodajské informácie. 

Verejnosť musí podľa neho dôverovať inštitúciám, činnosti orgánov činných v trestnom konaní i SIS. Ak dostane Aláč opäť požiadavku, vyhovie každému, kto bude chcieť spravodajskú informáciu prekonzultovať. Premiér Eduard Heger (OĽANO) minulý týždeň potvrdil, že schôdzku inicioval, a ak to bude potrebné, zvolá podobné stretnutie znova.

O stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu v SIS, ktoré bolo 17. mája, rokovali minulý týždeň poslanci na neverejnej mimoriadnej schôdzi. Inicioval ju Smer-SD. V pléne NR SR mal vtedy predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) predniesť správu SIS, ktorá má potvrdzovať existenciu pracovnej skupiny ovplyvňujúcej konania v trestných veciach. Následne mal obsah tejto správy kolovať na verejnosti. Informáciami vyplývajúcimi zo správy SIS sa už zaoberá Úrad inšpekčnej služby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok