Najväčšia loď námorných síl Iránu sa potopila, zasiahol ju požiar

TA3/TASR
2.6.2021 13:04

V Ománskom zálive sa potopila najväčšia loď námorných síl Iránu po tom, čo ju zasiahol požiar. Jeho príčiny nie sú zatiaľ známe. Posádka sa však stihla evakuovať.

Na najväčšej lodi iránskeho vojenského námorníctva vypukol v stredu ráno v Ománskom zálive požiar. Podľa iránskych štátnych médií museli námorníci plavidlo evakuovať a nakoniec sa potopilo, informuje agentúra AP.

Okolnosti vzniku požiaru neboli bezprostredne známe. Iránska štátna televízia identifikovala plavidlo ako zásobovaciu loď Chárg, pomenovanú po ostrove, ktorý slúži ako hlavný ropný terminál pre Irán.

Plavidlo sa v čase incidentu nachádzalo blízko iránskeho prístavu Džásk zhruba 1270 kilometrov juhovýchodne od metropoly Teherán blízko Hormuzského prielivu.

Iránska štátna tlačová agentúra IRNA informovala, že "záchranná operácia pre Chárg nebola úspešná", podrobnosti však neuviedla. Na iránskych sociálnych sieťach kolovali fotografie námorníkov v záchranných vestách, ako evakuovali loď, pričom v pozadí bolo vidieť plamene.

Chárg slúži ako jedno z mála plavidiel iránskeho námorníctva, ktoré je schopné zabezpečiť doplnenie paliva pre ďalšie lode, píše AP. Je tiež schopné niesť ťažký náklad a slúži ako štartovacia plocha pre vrtuľníky. Loď vybudovali v Británii a súčasťou iránskych námorných síl sa stala v roku 1984 po dlhých rokovaniach, ktoré nasledovali po iránskej islamskej revolúcii v roku 1979.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok