Plošné zatvorenie škôl bolo nezákonné, rozhodol súd v Česku

TA3 TASR
2.6.2021 12:38

Najvyšší správny súd Českej republiky rozhodol, že plošné uzatvorenie materských a základných škôl, ku ktorému došlo v apríli na základe pokynu ministerstva zdravotníctva, bolo nezákonné, informoval portál Novinky.cz.

škola trieda deti koronavírus Slovensko 1140px (TASR/Roman Hanc)
TASR/Roman Hanc

"Oba senáty správneho súdu vydali dňa 2. 6. 2021 rozsudky, v ktorých konštatovali nezákonnosť napadnutých ustanovení oboch mimoriadnych opatrení," oznámil súd a dodal, že opatrenia nie je potrebné rušiť, keďže ich platnosť medzičasom vypršala.

Súd pritom poukázal na pandemický zákon, ktorý "upravil iba omedzenie výučby a inej prevádzky vysokých škôl", zatiaľ čo o obmedzení výučby a prevádzky materských, základných a stredných škôl sa zákon nezmieňuje. Prevádzka týchto škôl tak mohla byť podľa súdu obmedzená iba prostredníctvom zákona o ochrane verejného zdravia.

Na súd sa obrátili žiaci a rodičia, ako aj samotné základné a materské školy a tiež metská časť Praha 9, ktorá je zriaďovateľom týchto typov škôl. NSS už v minulosti označil za nezákonné aj plošné uzatvorenie reštaurácií, nosenie rúšok a ďalšie opatrenia, ku ktorým vláda Andreja Babiša pristúpila po skončení núdzového stavu začiatkom apríla.

Prevádzka týchto škôl mohla byť podľa súdu obmedzená iba prostredníctvom zákona o ochrane verejného zdravia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok