Duševná pohoda nemusí stáť nič. Tu sú jednoduché aktivity, ktoré pomôžu

TA3
3.6.2021 06:00

Počas pandémie sa mnohí z nás uchýlili k rôznym činnostiam, ktoré nám priniesli aspoň kúsok komfortu. Často bez ohľadu na cenu a na to, či to skutočne prospelo našej duševnej pohode.

osamelosť samota muž psychológia ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Koľko skutočne míňame na položky, ktoré sa maskujú ako „starostlivosť o seba“ v porovnaní so skutočnými krokmi na zlepšenie duševného zdravia? Web Health priniesol najlepšie odporúčania týkajúce sa celkovej duševnej pohody, ktoré stoja málo a pritom sú efektívne.

Existuje veľa bezplatných či lacných spôsobov, ako si zlepšiť náladu, odbúrať stres a urobiť niečo pre zdravie. Sú to napríklad dobré spánkové návyky, trávenie času v prírode, kvalitné medziľudské vzťahy a láskavé správanie k ostatným. Veľké nákupy na zlepšenie nálady nepomáhajú ani psychike, ani peňaženke. 

Je viacero spôsobov, ako získať viac pohody za menej peňazí:

Snažte sa cvičiť

Depresia, úzkosť aj ďalšie problémy v oblasti duševného zdravia sa zlepšujú pravidelným cvičením, ale namiesto utrácania peňazí za členstvo vo fitnescentrách či osobných trénerov existuje veľa trikov, ako menšiť náklady na tréningy. Na internete je množstvo informácií o tom, ako začať s behaním, existujú aj mestské plavárne a cvičiť jógu môžete podľa videí na youtube. To všetko zlepšuje náladu aj vaše duševné zdravie.

Hrajte sa s domácimi miláčikmi

Milovníci zvierat sú vo výhode. Domáce zvieratá sú totiž dôležitou súčasťou osobného šťastia a pohody. Namiesto hľadania čistokrvného zvieraťa s papiermi môžete radšej urobiť dobrý skutok a vybrať si svojho spoločníka v miestnom útulku. Výdavky na veterinára a stravu pre zvieratko sú potom dobre investovanými peniazmi na lepšiu duševnú pohodu.

Venujte sa ručným prácam alebo koníčkom

Každý rád utráca, ak ide o koníčky. Či už je to starostlivosť o záhradu, skladanie puzzle, či ste amatérski výtvarníci alebo skúšate v kuchyni nové recepty. Často sú aj nízkorozpočtové spôsoby, ako tieto koníčky realizovať - od receptov s nižším rozpočtom až po bezplatné online kurzy. A stále máte na výber aj aktivity, ktoré nemusia stáť ani euro, ako turistika či prechádzky mestom.

Nezanedbávajte fyzické zdravie

Stanovenie priorít v oblasti fyzického zdravia a preventívnej starostlivosti vám taktiež môže pomôcť ušetriť peniaze. Udržiavať sa fyzicky v poriadku je veľmi podstatné aj pre duševné zdravie. Okrem toho, že uprednostníte pohyb, budete prijímať dostatok tekutín, konzumovať kvalitnú stravu a veľa spať, nezabúdajte na pravidelné lekárske prehliadky a niekedy si môžete dopriať aj masáž. 

Nezabudnite sa hrať

Aj ako dospelí sa potrebujeme občas hrať. Či sú to hry s deťmi alebo zábava s priateľmi, hranie spoločenských hier alebo aj sex - to všetko pomáha nášmu duševnému zdraviu. A nemusí to stáť ani cent. „Je to široká kategória, pretože existuje veľa spôsobov, ako sa hrajú dospelí,“ hovorí psychoterapeut Cadyn Cathers. Môže to byť šport, kreslenie či rande. Aktivity, ktoré považujete za „hranie“, sú pravdepodobne dobré pre vaše duševné zdravie.

Niekedy je potrebná terapia

Ak problémy presiahnu istú hranicu, najlepším spôsobom, ako minúť peniaze v úsilí o zlepšenie duševného zdravia, je terapia. Či už ide o individuálne poradenstvo s terapeutom alebo aktivity v skupine. Náklady na individuálnu terapiu sa môžu pohybovať v širokom rozpätí. Ak potrebujete ušetriť, existuje aj online poradenstvo či telefonické linky.

Témy: hobby peniaze
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok