Opatrenia fungujú. Podľa Lengvarského zvažujú väčšiu slobodu pre zaočkovaných

TA3
2.6.2021 13:24

Situácia sa stále zlepšuje, čísla klesajú a nemocnice si môžu konečne vydýchnuť. Na tlačovej konferencii o aktuálnej epidemickej situácii na Slovensku informovali minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.

Situácia sa zlepšuje

"Máme menej ako 250 prípadov denne, iba 34 pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. Aj v okolitých krajinách sa situácia zlepšuje, sú na vyrovnanej úrovni, je to veľmi pozitívna správa. Prijímame menej ako 25 pacientov denne do nemocníc, stav v nemocniciach sa znižuje a dostávajú sa do komfortnejšej situácie," uviedol Matej Mišík, riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz.

Pandemická situácia sa zlepšuje. Ministerstvo zdravotníctva SR

Súčasné opatrenia fungujú aj podľa ministra zdravotníctva Lengvarského. "Sme náchylní udeliť väčšiu slobodu ľuďom, ktorí sú zaočkovaní a možno zjednodušiť Covid automat," uviedol s tým, že je to v pláne ale bude sa o tom ešte rokovať. Podľa ministra sme však pandémiu z medicínskeho hľadiska zvládli a scenár z druhej vlny nám v tej tretej už nehrozí.

Čo sa týka zaočkovanosti na Slovensku, už takmer 1,8 milióna osôb dostalo aspoň jednu dávku. V najbližších dňoch by už milión ľudí mohlo byť zaočkovaných oboma dávkami. Lengvarský uviedol, že vakcíny treba dostať bližšie k ľuďom, predstavuje si to cez mobilné tímy, všeobecných lekárov i pediatrov.

Zdravotníci si môžu vydýchnuť

Slovenských zdravotníkov po období pandémie treba nechať si podľa Lengvarského „vydýchnuť“. Predpokladá, že počas júna porastú výkony štandardnej medicíny veľmi rýchlo. Nemocnice zameškané operácie podľa šéfa rezortu doháňajú, biela medicína sa rozbieha stále viac. Pandémia sa z medicínskeho hľadiska podľa slov šéfa rezortu zvládla, za čo zdravotníkom opakovane poďakoval. Očakáva, že počas leta sa budú čerpať dovolenky či náhradné voľno.

Asociácia na ochranu práv pacientov v apríli uviedla, že podľa údajov zdravotných poisťovní sa len v období od októbra do konca decembra minulého roka počas výrazného zhoršenia epidemickej situácie v slovenských nemocniciach urobilo o 43.000 operačných výkonov menej ako za rovnaké obdobie roku 2019.

Najviac odložených operácií sa týkalo ORL (43,8 percenta), chorôb svalovej a kostrovej sústavy (39,9 percenta) a gastrointestinálneho traktu (39,4 percenta). Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská povedala, že pacienti v najväčšej nemocnici na Slovensku čakajú najdlhšie na ortopedické operácie. Podľa zoznamu čakateľov ide najčastejšie o výmenu bedrových alebo kolenných kĺbov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok