Brazília zakázala Sputnik V pre obavy o zdravie, teraz sa situácia mení

TA3/TASR
2.6.2021 11:52

Brazílsky regulačný úrad pre lieky opäť zváži povolenie dovozu ruskej vakcíny Sputnik V proti ochoreniu Covid-19, informovala v stredu agentúra TASS.

Sputnik V vakcína 1140 px
TASR/AP (ilu)

"Predstavenstvo spoločnosti Anvisa bude mať v piatok (4. júna) mimoriadne otvorené zasadanie. Vedenie zváži žiadosti o dovoz a distribúciu vakcín Covaxin a Sputnik V na núdzové použitie," uviedol brazílsky regulačný úrad vo vyhlásení, z ktorého citoval TASS.

Rusi vidia v zamietnutí politiku

Úrad Anvisa v apríli zamietol žiadosť niekoľkých federálnych štátov o umožnenie dovozu ruskej vakcíny. Podľa úradu by použitie vakcíny mohlo viesť k zdravotným ťažkostiam. Ruský tvorca vakcíny Sputnik V následne oznámil, že zažaluje brazílsky regulačný úrad za očierňovanie.

"Tvorca Sputnika V podniká v Brazílii právne kroky proti Anvise za očierňovanie, pretože vedome šíri nepravdivé a nepresné informácie," uviedol na oficiálnom twitterovom účte Sputnika V Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie v Moskve, ktorý vakcínu vyvinul.

Moskovský inštitút konštatoval, že rozhodnutie brazílskeho regulačného orgánu "má, žiaľ, politický charakter" a že jeho tvrdenia nemajú vedecký základ.

Obavy zo zdravotných komplikácií

Jedno z tvrdení brazílskeho úradu sa týkalo zistenia, že bunky, ktoré sa používajú na kultiváciu adenovírusu vo vakcíne, umožňujú, aby sa adenovírus nadmerne replikoval.

Brazílsky úrad vyslovil obavy, že ak by sa takáto vakcína použila, mohlo by to viesť k zdravotným komplikáciám a v krajnom prípade až k smrti. Platí to najmä pre ľudí s oslabeným imunitným systémom a respiračnými ochoreniami.

Čínsku vakcínu povolili

Hoci očkovanie Sputnikom V odmietli, v meste Serrana na juhovýchode Brazílie povolili experimentálne očkovanie čínskou vakcínou CoronaVac od spoločnosti Sinovac Biotech. Po tom, ako sa zaočkovalo 75 percent dospelých obyvateľov, klesol počet úmrtí až o 95 percent a došlo tiež k redukcii počtu prípadov s príznakmi o 80 percent. Okrem toho sa znížil počet hospitalizácií o 86 percent, informuje portál BBC.

Vakcinačnú kampaň organizoval biomedcínsky inštitút Butantan v období od februára do apríla 2020. Výsledky štúdie podľa expertov potvrdzujú, že pandémiu je možné kontrolovať po úplnom zaočkovaní 75 percent obyvateľov, píše BBC.

Ricardo Palacios z inštitútu Butantan povedal, že vakcína bola účinná aj proti tzv. brazílskemu variantu koronavírusu (P.1), ktorý je už označovaný ako gama. Organizátori experimentu takisto uviedli, že osoby, ktoré sa nedali zaočkovať, sú tiež chránené z dôvodu nižšej miery šírenia vírusu v tejto oblasti.

Ďalší experiment s AstraZenecou

Serrana s približne 45.000 obyvateľmi leží na juhovýchode krajiny v štáte Sao Paulo. Podobnú štúdiu v súčasnosti uskutočňujú aj v meste Botucatu v tom istom štáte, ktoré má približne 148-tisíc obyvateľov. Používajú pri nej vakcínu vyvinutú spoločnosťou AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou.

Brazília je v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2 jednou z najviac postihnutých krajín na svete a zaznamenala už takmer 463-tisíc súvisiacich úmrtí, pripomína BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok